Iddo van der Giessen presenteert De Reger Luistergids

Op zaterdag 4 november 2023 zal Iddo van der Giessen ‘De Reger Luistergids’ presenteren in de Goede Herderkerk in Rotterdam-Schiebroek. In deze gids worden de zeven grote koraalfantasieën voor orgel van Max Reger uitvoerig toegelicht. Bovendien komen twaalf Nederlandse Reger-vertolkers aan het woord in deze 128 pagina’s tellende uitgave.

Text Example

advertentieVan der Giessen beschrijft de oorsprong van de koraalfantasieën en de technieken die Reger heeft gebruikt om de tekst in klank te vertalen. Zo worden de zeven grote fantasieën per couplet en regel toegelicht. Voor de Duitse teksten die Reger gebruikte, heeft Ria van Hengel een verklarende Nederlandse vertaling gemaakt.

Perspectief

In de gids delen ook twaalf Nederlandse organisten die de Reger-fantasieën regelmatig op de lessenaar hebben staan hun perspectief op deze muziek. Aan het woord komen Aart Bergwerff, Hayo Boerema, Evan Bogerd, Wouter van den Broek, Gerben Budding, Rien Donkersloot, Kees van Eersel, Jan Hage, Jos van der Kooy, Arjen Leistra, Dirk Jan Versluis en Cor van Wageningen. 

Presentatie

De presentatie op zaterdag 4 november begint om 14.30 uur met een luistercollege over de koraalfantasieën door Iddo van de Giessen. Na een pauze met koffie, thee en taart, geeft Van der Giessen om 16.00 uur een concert met onder meer Regers eerste en laatste koraalfantasie Ein feste Burg ist unser Gott en Halleluja! Gott zu loben bleibe meine Seelenfreud! De toegang is vrij, met collecte na afloop. 

Verkrijgbaar

De Luistergids is uitgegeven bij Boeijenga Music en is verkrijgbaar voor en na het concert, en daarna via iddovandergiessen.nl en boeijengamusic.com. De gids kost € 19,95.