If Nothing Else – Santos Silva/Zetterberg/Lindwall

Een cd met op de voorkant een groep dobberende mensen in een IJslands thermaalbad, onder het opschrift If Nothing Else: zoiets moet haast wel een uurtje relaxen opleveren.

Text Example

advertentieNou, vergeet het maar. Organist Hampus Lindwall, contrabassist Torbjörn Zetterberg (beiden Zweden) en koperblazer Susana Santos Silva (Portugese van geboorte) verkennen hier de mogelijkheden van hun individuele instrumenten en van de combinatie daarvan. En dat levert zeker geen easy listening op, om een understatement te gebruiken. Want comfortabel wordt het eigenlijk nooit.

Het orgel fungeert vooral als grondlaag en dat zorgt, gekoppeld aan de sonore klanken van de contrabas, voor een donkere, beklemmende sfeer. De tonen van Silva’s trompet en bugel zijn weliswaar veel ijler, maar hebben tegelijk iets afstandelijks over zich. Het geheel heeft iets ongrijpbaars, soms bijna surrealistisch. Maar ook hoogst origineel en spannend van begin tot eind.

De opnamen werden – met permissie van de pastoor – gemaakt in de Eglise Saint-Esprit in Parijs, de vaste stek van Lindwall, en naderhand gemixt in een Zweedse studio. Schriftelijke toelichtingen ontbreken, zodat we het wat dat betreft moeten doen met de songtitels. Daarmee kom je trouwens al best ver.

 


If Nothing Else

Susana Santos Silva – trumpet & flugelhorn; Torbjörn Zetterberg – double bass; Hampus Lindwall – organ

Distance; First Initiative; Atonality; Stop Chords; Fiddling; Power Walk; One Note Each; Second Initiative; Arpeggios; Dialogue; One Note Song.

Label: Clean Feed Records
Nummer: CF348CD
Speelduur: 49’52
Booklet:
Prijs: $ 13,90 (ca. € 12,50)

Bestellen: www.cleanfeed-records.com