Improvisatie: Symposium, Festival & Concours in Orgelpark

Text Example

advertentieVan 13 tot en met 16 mei vindt in het Orgelpark in Amsterdam een groot symposium annex festival plaats rond het thema improvisatie. Muziekwetenschappers uit heel Europa houden lezingen en verzorgen workshops, er staan een kleine twintig concerten op het programma. Bovendien wordt de vijfde editie van het Nationaal Orgel Improvisatieconcours gepresenteerd, waarvan de deelnemers inmiddels bekend zijn gemaakt.

Concerten

Een greep uit het aanbod: op vrijdag 15 mei concerteert Thierry Escaich uit Parijs, de improvisator over wie in de internationale orgelpers regelmatig genoteerd wordt dat hij een uniek directe manier van musiceren heeft. Hij geeft op zaterdag 16 mei ’s ochtends een meestercursus improvisatie. Rudolf Lutz, een autoriteit op het gebied van improviseren in barokstijl, verzorgt op vrijdagochtend 15 mei een workshop. (Voor beide activiteiten kunnen belangstellende organisten zich nog opgeven.)

Het openingsconcert wordt gegeven door ensemble Super Librum, dat daarvoor speciaal een prachtige 12de-eeuwse orgelreconstructie meebrengt, het slotconcert door Lavalu, een veelbelovende jonge band die nergens bij in te delen lijkt: het is geen jazz, geen pop en geen klassiek wat Lavalu doet – ze improviseren, Als special guest nemen ze Jeroen van Vliet mee, de jazzpianist die de orgels van het Orgelpark inmiddels uitstekend kent en naar zijn hand weet te zetten. Andere namen: Gerben Mourik, Jacob Lekkerkerker (met band!), Ansgar Wallenhorst, Giampaolo di Rosa, Hampus Lindwall, Béatrice Piertot – teveel om hier op te noemen.

Improvisatiewetenschap

Uit de muziekwetenschap komen onder meer Emile Wennekes uit Utrecht spreken, Karin Johansson uit Lund, en Marcel Cobussen van de Universiteit Leiden, evenals Peter Planyavsky uit Wenen (die overigens ook concerteert), Markus Schwenkreis uit Basel en nog veel meer kenners van het fenomeen improvisatie. Het Orgelpark hoopt zo de basis te leggen voor nieuwe aandacht voor orgelgerelateerde muziekwetenschap.

Improvisatieconcours: deelnemers bekend gemaakt

Woensdag 6 mei heeft de jury van het Nationaal Improvisatieconcours (Jan Raas, Henco de Berg, Hayo Boerema en Bert van den Brink) bekendgemaakt wie er zijn toegelaten tot de wedstrijd: Gerben Budding, Bastiaan Jan van Vliet en Wouter van der Wilt. Het concours vindt plaats op 14 en 16 mei, om respectievelijk 20.15 en 14.00 uur.

Kaartjes kosten € 12,50 per dag, ongeacht het aantal activiteiten dat men bezoekt.

Meer info:

www.orgelpark.nl

ingezonden mededeling

© 2009 www.orgelnieuws.nl