Improvisatieconcours voor amateurorganisten in De Fontein Groningen

orgel de fontein groningen
Mense Ruiter-orgel in De Fontein in Groningen

De orgelcommissie van De Fontein in Groningen organiseert op zaterdag 1 juni 2024 een orgelimprovisatieconcours voor amateurs. Het concours wordt gespeeld op het Mense Ruiter-orgel (21/IIP) in De Fontein.

Text Example

advertentieHet concours staat open voor amateurorganisten en studenten die een vooropleiding aan een conservatorium volgen. Er kunnen maximaal zestien kandidaten deelnemen. De jury bestaat uit Sander Booij, Sietze de Vries en Johan Smit.

Koraal

In de eerste ronde improviseren de deelnemers vijf tot acht minuten over een koraal. Hiervoor mogen de kandidaten een keuze maken uit drie kerkliederen die zij een dag van tevoren krijgen voorgelegd. De vorm en de stijl van de improvisatie zijn vrij en worden overgelaten aan de creativiteit van de deelnemers.

Finale

In de finale die ’s avonds plaatsvindt wordt bepaald wie de winnaars van de eerste, tweede en derde prijs zijn. Een uur van tevoren ontvangen de finalisten de improvisatieopdracht, waarna zij zich aan de piano kunnen voorbereiden.

Orgel

Het orgel in De Fontein is in 1961 door Mense Ruiter gebouwd voor de Goede Herderkerk in Groningen. Het telt 21 stemmen op Hoofdwerk, Rugwerk en Pedaal. Sinds 1999 staat het in De Fontein. De dispositie en meer informatie over het orgel zijn te vinden op orgbase.nl. Voor de deelnemers is er in de periode voorafgaand aan het concours voldoende gelegenheid om het orgel te verkennen. 

Aanmelden

Opgeven kan bij Dick Dijkstra: dickdijk@home.nl. Ook kunnen inlichtingen bij hem worden verkregen. Zijn telefoonnummer is 050-5772513. Deelname kost € 25. De sluitingsdatum voor aanmelding 1 april 2024.

Update 17 april 2024 : het concours gaat niet door wegens een te gering aantal deelnemers.