In coronatijd gaat in Maastricht elke week een orgelwerk in première

Het orgel in de Sint-Martinuskerk te Maastricht-Wyck | beeld still uit video YouTube

Nick Goudkuil, dirigent-organist van de Sint-Martinuskerk in Maastricht-Wyck, brengt in ‘coronatijd’ wekelijks een nieuw orgelwerk in première. Elke zondag verschijnt op YouTube een nieuw stuk, van hemzelf of van andere componisten.

Text Example

advertentieIn deze tijd zijn veel orgelconcerten en muziekuitvoeringen komen te vervallen, daarom is Goudkuil twee weken geleden met het project gestart. De eerste twee premières betroffen werk van hemzelf, maar inmiddels doet een groeiend aantal componisten mee, onder wie Christos Kavour, Rick Debie, Joachim Junghanss, Hans Leenders en Gerben Budding.

De nieuwe orgelwerken worden allemaal door de jonge Maastrichtenaar ingespeeld op ‘zijn’ Pereboom en Leijser-orgel uit 1878/1879 in Wyck. Behalve aan kwaliteit stelt Goudkuil geen bijzondere eisen ‘zolang ze maar passen bij het romantische karakter van het orgel en niet té lang zijn’.

Veel studeren

Voor Goudkuil betekent de wekelijkse première de komende tijd veel studeren. Daar ziet hij evenwel geen belemmering in. ‘Wat concerten en uitvoeringen betreft was mijn agenda natuurlijk helemaal leeg, hoewel die met dit project toch weer behoorlijk vol is geraakt’.

Of de composities ook verkrijgbaar zijn. ‘Daar is nu nog niet iets concreets over bekend. Mijn eigen composities heb ik wel in mijn muzieknotatieprogramma staan. Maar het is zeer goed denkbaar dat de muziek op een bepaald moment ook verkrijgbaar is als bladmuziek.’

Initiatiefnemer van het premièreproject Nick Goudkuil | beeld muzieklesmaastricht.nl

‘Wat wel mijn bedoeling is – als het weer kan en mag-  is een echt concert te organiseren in Maastricht waar al die composities live zijn te beluisteren.’ 

Donatie

Alle musici aan het project werken belangeloos mee en de premières zijn gratis te beluisteren op YouTube. Wel is het mogelijk het project te steunen met een donatie. Daarmee worden de kosten van het project gedekt en wordt geprobeerd de componisten uiteindelijk enige vorm van honorarium te bieden. 

Meer informatie is hier te vinden.