IN HET KORT Daniel Roth speelt vier symfonieën van Vierne in de Saint-Sulpice

daniel roth vierne symphonies 1 - 4

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Daniel Roth heeft het label Aeolus de opnames die Roth maakte van de symfonieën 1 tot en met 4 van Vierne opnieuw uitgebracht. Een prachtige kans om deze monumentale uitvoeringen in huis te krijgen. 

Text Example

advertentieDe opnames van de eerste beide symfonieën zijn al in 2003 gemaakt en die van de symfonieën 3 en 4 in 2009. Beide cd’s zijn opgenomen op de vijfklaviers Cavaillé-Coll in de Saint-Sulpice in Parijs. Je kunt het eigenlijk alleen maar betreuren dat symfonie 5 en 6 niet door Daniel Roth, maar door Stephen Tharp zijn ingespeeld. Waarmee ik niks verkeerds wil zeggen over Tharp. Maar de complete orgelsymfonieën van Vierne door Roth was een nog begerenswaardiger set geweest. 

Waarom deze opnames aan je voorbij laten gaan?

Het zeer verzorgde spel van Daniël Roth heeft als keerzijde dat je soms wat spontaniteit mist. Alle prachtige accentjes die Roth plaatst halen de vaart er wel eens wat uit.

Waarom deze opnames wel beluisteren?

Maar het spel van Daniel Roth is vooral zeer muzikaal, met oog voor het detail, maar net zo goed voor de lange lijn. Als je graag meer dan één uitvoering van Viernes orgelsymfonieën in de kast hebt staan, dan biedt deze heruitgave een prachtkans om deze topuitvoeringen alsnog te beluisteren. – DdJ

Louis Vierne – Complete Organ Symphonies Vol. 1/2

cd 1: Symphonie No. 1 op. 14 in d minor (Prélude; Fugue; Pastorale; Allegro Vivace; Andante; Final); Symphonie No. 2 op. 20 in e minor (Allegro risoluto; Choral; Scherzo; Cantabile; Final)

cd 2: Symphonie No. 3 op 28 in f sharp minor (Allegro maestoso; Cantilène; Intermezzo; Adagio; Final); Symphonie No 4. op. 32 in g minor (Prélude; Allegro; Menuet; Romance; Final)

Daniel Roth,  Aristide Cavaillé-Coll-orgel (1862), Saint-Sulpice, Parijs

Aeolus – AE-11231, SACD, TT 79’18 + 66’32, prijs € 29,99 | aeolus-music.com

Lees ook
[RECENSIE] Roth speelt Vierne 3 en 4
Lees ook
RECENSIE Vierne 5 en 6 door Stephen Tharp op het orgel van de St. Sulpice