IN HET KORT Maria Vekilova – Hell und Dunkel

maria vekilova hell und dunkel

Een debuut op een orgel door een Duitse en Belgische bouwer gemaakt, ingespeeld door een Russische organiste die haar opleiding in België genoot. En dan een mix van barok en hedendaags repertoire. Dat getuigt van eigenzinnigheid!

Text Example

advertentieMaria Vekilova koos voor contrasten, vandaar de titel Hell und Dunkel, die een directe link vormt met de stylus fantasticus.

Waarom deze opname aan je voorbij laten gaan?

Als je gewend bent aan Buxtehude en Bach op oude instrumenten, dan zal deze Thomas/Klais in de Sainte-Waudru in Mons (B) wat koeltjes overkomen. Voor de moderne werken zou een wat kleurrijker instrument zeker niet misstaan.

Waarom is deze opname het beluisteren waard?

Toucher en registraties zijn prachtig. De tempi eerder gematigd, en dat is een verademing. De composities van oud-leermeester Bernard Foccroulle en van Sofia Gubaidulina – hoe verschillend ook in componeerwijze – werpen een nieuw licht op de geprogrammeerde werken uit de baroktijd. De opname, toelichting en vormgeving zijn top! – GM

Hell und Dunkel

Buxtehude: Magnificat primi toni [BuxWV 203]; Foccroulle: Toccata; Buxtehude: Praeludium in Fis [BuxWV 146], Wie schön leuchtet der Morgenstern [BuxWV 223]; Bach: Christ lag in Todesbanden [BWV 718]; Gubaidulina: Hell und Dunkel; Bach: Fantasie en Fuga in g [BWV 542]

Maria Vekilova-Desmet, Thomas/Klais-orgel, Collégiale Sainte-Waudru, Mons (B)

Aeolus – AE 11361, SACD, TT 66’06, booklet 24 p. EN/FR/DU, prijs € 18,99 | aeolus-music.com