In memoriam Jean Marc Cochereau

Text Example

advertentieOp maandag 10 januari 2011 overleed Jean Marc Cochereau op 61-jarige leeftijd. Hij was de zoon van Pierre Cochereau, voormalig organist van de Notre-Dame in Parijs.

Zoon (Jean Marc) en dochter (Marie-Pierre) Cochereau stapten in de muzikale voetsporen van hun vader en moeder (Nicole Cochereau-Lacroix was pianiste en schreef eigen composities).

Het orgel speelde geen hoofdrol in het muzikale leven van Jean Marc Cochereau. Vanaf zijn vijfde begon hij met pianolessen. Later studeerde hij piano en orkestdirectie aan het Conservatoire National Supérieur Musique de Paris.

Als dirigent kreeg hij in 1976 vooral bekendheid door zijn plaatopname van Arthur Honeggers opera ‘Jeanne d’Arc au bûcher ’. Deze wereldpremière viel in de prijzen.

Vanaf 1987 tot zijn dood was hij de bevlogen chef dirigent van het Orchestre Symphonique van Orléans. Cochereau werd eveneens directeur van de conservatoria te Saint-Raphaël, Valence, Orléans en Tours. Jean Marc Cochereau deelde het enthousiasme van zijn vader als het gaat om de opleiding van jonge muzikanten. Hij stak veel energie in de vorming van verschillende jeugdorkesten.

Helemaal los raakte hij niet van het orgel. Hij transcribeerde de orgelimprovisatie ‘Boléro sur un thème de Charles Racquet ’ van zijn vader.

In 1984 werd hij als gastdirigent uitgenodigd door het Los Angeles Philharmonic Orchestra om te dirigeren bij de ingebruikname van het orgel van de Crystal Cathedral, bekend van de tv-kerkdiensten in ‘The Hour of Power’. In een van deze tv-kerkdiensten trad ooit zijn vader op als solist.

Cochereau jr. leverde ook een bijdrage aan een cd met composities van zijn vader die in de St. Vincent van Roquevaire werd opgenomen. Het orgel in deze kerk bestaat voor een deel uit het enorme huisorgel van Pierre Cochereau.

Jean Marc Cochereau was bezig met de voorbereidingen voor een concert in Orléans. Hij en zijn orkest zouden o.a. de 7e symfonie van Beethoven uitvoeren. Tijdens de repetities overleed Cochereau ten gevolge van een hartaanval. Hij laat vier kinderen achter van 24, 21, 7 en 2 jaar oud.

De rouwdienst zal worden gehouden in de Kathedraal van Tours. Pierre Pincemaille en Philippe Léfèbvre zullen hun muzikale bijdrage leveren aan deze dienst. [BERT REBERGEN]

Découvrez Jean-Marc Cochereau dirige l’orchestre symphonique pour la 9ème de Beethoven sur Culturebox !

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 foto www.classiquenews.fr