In memoriam Prof. Theo Brandmüller

Text Example

advertentieOp 26 november overleed na een kort en zwaar ziekbed Prof. Theo Brandmüller. Hij gaf sinds 1979 les in compositie, analyse en orgelimprovisatie aan de Musikhochschule in Saar en zou volgend jaar met pensioen gaan.

Brandmüller (geboren in 1948) studeerde na zijn A-examen in Mainz en Detmold orgel bij Helmuth Tramnitz en in de ‘Classe Supérieure’ bij Gaston Litaize. Daarnaast studeerde hij compositie bij Giselher Klebe, Mauricio Kagel en Olivier Messiaen. Sinds 1982 was hij organist van de Ludwigskirche in Alt-Saarbrücken. Voor het Beckerath-orgel in deze kerk componeerde hij onder andere het werk ‘Die Grotten von Eyzies’. Zijn compositorisch oeuvre is aanzienlijk en omvat werken voor groot orkest tot kamermuziek en orgelwerken. Hij ontwikkelde vanuit de invloeden van onder anderen Kagel en Messiaen een eigenzinnige esthetiek, waarin ook buitenmuzikale elementen werden benut; zo is in het orgelwerk ‘Innenlicht’ de ervaring van lichteffecten omgezet in een compositie. Brandmüller gaf ook veel cursussen, onder meer tijdens de Ferienkursen für Neue Musik te Darmstadt, en de Zomeracademie te Haarlem.

Zelf heb ik hem mee mogen maken als improvisatiedocent tijdens zo’n week te Haarlem. Hij was daarin een docent die enerzijds veel waarde hechtte aan een goed en exact gebruik van het materiaal en anderzijds het meest belangrijke aspect benadrukte: er muziek van maken. Met de nodige humor en veel enthousiasme wist hij je te inspireren om nieuwe technieken te (be)studeren en op die manier een té vast stramien qua vorm en idioom te vermijden. In Haarlem was hij tevens te gast als jurylid van het Internationaal Improvisatieconcours.

Voor zijn werk kreeg hij diverse onderscheidingen. Zo ontving hij de Prix de Rome (1979), de Kunstpreis des Saarlandes (1986) en de Kunstpreis des Landes Rheinland-Pfalz.

Brandmüller maakte diverse opnamen, grotendeels met twintigste-eeuwse muziek, onder andere bij de labels Col Legno, Drabringhaus, EMI en Motette.

De Hochschule Saar schrijft in haar persbericht: ‘Die Hochschule für Musik Saar verliert mit Theo Brandmüller einen ihrer profiliertesten Hochschullehrer, einen unvergesslichen Kollegen und Menschen, der für Viele immer ein Vorbild bleiben wird’. [GERBEN MOURIK]

© 2012 www.orgelnieuws.nl