Ingebruikname Walker-koororgel Grote Kerk Elst (Gld)

Op Eerste en Tweede Paasdag 2019 wordt het negentiende-eeuwse J.W. Walker-koororgel in de Grote Kerk te Elst (Gld) in gebruik genomen. Het instrument, afkomstig uit het Engelse Winchester, werd door F.R. Feenstra gerestaureerd, uitgebreid en in een nieuwe orgelkas geplaatst.

Text Example

advertentieIn het koor van de Grote Kerk stond al een zeven stemmen tellend koororgel uit 1967 van de Duitse firma Walcker-orgel opgesteld. Na de herinrichting van het koor in 2006 groeide de wens om het orgel te vervangen. De ruimte werd sindsdien meer gebruikt voor kleinere vieringen waarin ook koorzang een belangrijke plaats ging innemen.

Ook voor begeleiding van gemeentezang vroeg deze nieuwe situatie om een draagkrachtiger orgel. Het Van Leeuwen-hoofdorgel uit 1954 was gezien de afstand en akoestiek geen alternatief. In 2015 werd besloten het Walcker-orgel te vervangen, waarbij de keuze viel op een orgel van J.W. Walker & Sons uit 1872, dat lag opgeslagen bij F.R. Feenstra Orgelrestauratie in Grootegast.

Winchester
Het Walker-orgel is afkomstig uit de kerk van St. John the Baptist in Winchester-Winnall, waar het in 1877 werd uitgebreid tot een tweeklaviers orgel met dertien registers, verdeeld over Great, Swell en Pedal. Het orgel stond daar open opgesteld achter een façade van 21 pijpen aan de noordzijde van het koor. Bij een herinrichting van de kerk in 2006 werd het orgel uit de kerk verwijderd.

Interieur St. John the Baptist Church, Winchester -Winnall met linksachter het Walker-orgel

Elst
Het Walker-orgel werd 2018-2019 door Feenstra geheel gerestaureerd. Omdat het orgel in Winchester in een open opstelling stond is voor de plaatsing in Elst een nieuwe orgelkast gemaakt. Het uit eiken vervaardigde meubel is een kopie van een kas van de Engelse orgelmaker H.P. Dicker uit 1840. Het orgel werd uitgebreid met een Vox Celestes 8 ft op het Swell en een Trombone 16ft op het Pedal. Bij de uitvoering van de werkzaamheden liet de Elster orgelcommissie zich adviseren door Jaap Jan Steensma.

Het koororgel van J.W. Walker & Sons in de Grote Kerk te Elst (Gld)

Ingebruikname
Op Eerste Paasdag 21 april wordt het orgel tijdens de viering van 10.00 uur kerkelijk in gebruik genomen. Het zal onder meer in koorbegeleiding klinken bij een Te Deum van Charles Villiers Stanford. Op Tweede Paasdag om 15.00 uur is er een ingebruiknameconcert met muziek van onder anderen Elgar, Parry en Vaughan Williams. Ook wordt een toelichting met registerdemonstratie bij het orgel gegeven. Medewerking verlenen de organisten van de Grote Kerk (Dirk Luijmes, Jaap Jansma en IJsbrand ter Haar) en sopraan Johannette Zomer. De toegang is gratis. Na afloop is er een hapje en een drankje.

De Grote Kerk is gelegen aan de Grote Molenstraat 2 te Elst. Er is parkeergelegenheid bij ‘De Ruimte’, St. Maartenstraat 32b, naast de kerk.

Klaviatuur van het Walker-koororgel

Dispositie

Great C-g3
Open Diapason 8
Stop’d Diapason Bass 8
Wald Flute Treble 8
Dulciana 8
Principal 4
Fifteenth 2
Cremona 8

Swell C-g3
Open Diapason 8
Stopped Diaposon 8
Echo Gamba 8
Vox Celestes 8 – geplaatst 2019; pijpwerk Anderson, 1900
Principal 4
Oboe 8

Pedal C-f1
Bourdon 16
Trombone 16 – geplaatst 2019; pijpwerk Compton, 1930

Werktuiglijke registers
Swell to Great

Great to Pedal
Swell to Pedal
Super Octave Swell to Great
Tremulant
Zweltrede – basculetrede

Zie ook
National Pipe Organ Register 
Protestantse Gemeente Elst | fotoverslag restauratie (pdf)

© 2019 fotografie Carel van Gestel