Innovatieprijs voor Duitse Orgelbouwer

Text Example

advertentieVrijdag 4 december mocht Orgelbouwer Schuke uit Potsdam de eerste innovatieprijs van Brandenburg/Berlijn uit de hand van minister Ralf Christoffers in ontvangst nemen. Uit 169 inzendingen werd dit bedrijf als eerste in het zonnetje gezet met een innovatie-oorkonde plus een geldbedrag van € 10.000.

Al sinds 1997 onderhoudt Schuke goede contacten met de Universiteit Potsdam. Samen voerden zij verschillende onderzoeksprojecten uit met als doel om op wetenschappelijke wijze het niveau van de orgelbouw op een hoger plan te brengen. Het laatste project betrof het onderzoeken van de geheimen van de orgelwind. Problemen zoals instabiliteit, het afsnoepen van orgelwind op de lade door de grotere pijpen, wat in Duitsland ‘Windstößigkeit’ wordt genoemd, werden gezamenlijk onderzocht. De nieuwste simulatiemogelijkheden in de stromingsfysica werden daarbij te hulp geroepen. Hoe moeten windladen en windkanalen worden ontworpen zodat de wind stabiel blijft zonder star te worden, met de juiste hoeveelheid levendigheid en hoe wordt de wind in de lade optimaal tussen de kleine en de grote pijpen verdeeld? Het resultaat van het, met de eerste innovatieprijs bekroonde onderzoek, is het ontwerp van een testbank, een model-windlade, waar met een flink aantal sensoren het stromingsproces naar de pijpen kan worden gevolgd. Daarbij hoort het “aero-akoestische” simulatiemodel, waarmee al in de computer het effect van de instelling van verschillende parameters op het windgedrag kan worden voorspeld.

Orgelbouwer Schuke is ervan overtuigd dat deze wetenschappelijke hulpmiddelen niet alleen zullen bijdragen tot het bouwen van nieuwe orgels met een goede adem, maar hun diensten ook kunnen bewijzen bij de restauratie van historische orgels. [WIM ERADUS]

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie www.schuke.com