Inspirations from England [GESIGNALEERD]

Text Example

advertentieScott Montgomery plays the Mander Organ of Saint Peter’s Church, Saint Louis, Missouri (USA)

Parade for Saint Peter (Sasha Johnson Manning); Fancy (William Byrd); Paduana Lachrimae collorirt (Jan Pieterszoon Sweelinck); Fantasia & Fugue in G minor BWV542 (J.S. Bach); Voluntary in G (William Walond). Sonata in F minor op.65 No.1 (Mendelssohn); Adagio in E (Frank Bridge); Caprice in B flat major op.20 No.3 (Guilmant); Carillon de Westminster (Vierne).

Label: Regent Records

Nummer: REGCD309

Speelduur: 72’15”

Boekje: 12 pagina’s (EN)

Prijs: € 17,50

Stel: je bent orgelbouwer en je krijgt de opdracht om in een bescheiden en een in orgelbouwtechnisch opzicht lastige kerkruimte een orgel te plaatsen. In eerste instantie wordt jouw ontwerp voor een tweeklaviers orgel goedgekeurd. Dan hoor je dat de organist eigenlijk altijd een drieklaviers orgel gewend was en dat er voor zo’n orgel ook best budget beschikbaar is…

Orgelbouwer John Mander ging de uitdaging aan, met als gevolg dat Saint Peter’s Church in Saint Louis sinds 2001 beschikt over een drieklaviers instrument met 44 stemmen, inclusief twee 32-voets registers. Dat is in het kort het verhaal achter dit orgel. Voor een uitgebreider verhaal, waarin ook de technische moeilijkheden waarmee Mander zich geconfronteerd zag aan bod komen, leze men het cd-boekje.

De jonge talenvolle Amerikaanse organist Scott Montgomery demonstreert het orgel in al zijn facetten. De werken van Byrd en Sweelinck worden overigens gespeeld op het Chamber Organ, eveneens gebouwd door de firma Mander. De Parade for Saint Peter van Manning is speciaal geschreven voor de inauguratie van het orgel.

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl