Integrale heruitgave Dixhuit Pièces van C.F. Ruppe in facsimile

ruppe dixhuit pieces pour l'orgue

Onlangs verscheen in facsimile de eerste integrale heruitgave van de Dixhuit Pièces pour l’Orgue ou Piano-Forte van Christiaan Frederik Ruppe (1753-1826). De belangrijke collectie Nederlandse orgelmuziek uit de jaren rond 1800 kwamen uit bij uitgeverij Erve Muziek.

Text Example

advertentieJaap Jan Steensma is initiatiefnemer en bezorger van de uitgave van Ruppes Dixhuit Pièces. De enige bijna-heruitgave met zeventien van de achttien orgelwerken stamt uit 1947. In zijn inleiding maakt hij duidelijk dat deze integrale heruitgave, vanwege de fraaie, foutloze en uitgekiende muziekgravure wel een facsimile-uitgave moest worden.

Gedetailleerdheid
Steensma: ‘hoewel het niet te bewijzen is dat Ruppe de muziek persoonlijk graveerde, is van hem bekend dat hij praktische ervaring had met de grafische technieken van zijn tijd. Als je kijkt naar de gedetailleerdheid van de muzieknotatie, gecombineerd met het grote overzicht in de pagina-indeling, en je voegt daarbij het gegeven dat een relatief groot deel van Ruppes composities is gedrukt, dan kun je bijna niet anders dan vermoeden dat de componist heeft helpen graveren.’

 ‘Sonates’
Tijdens zijn onderzoek wist Steensma ook de mysterieuze ‘G.B. Craan’, aan wie de bundel is opgedragen, te identificeren. In zijn inleiding wordt verder duidelijk gemaakt dat de achttien orgelwerken ook te beschouwen zijn als zes ‘sonates’.

Historisch onderzoek
Steensma toont aan dat de composities in 1798 werden voltooid, en presenteert gegevens over de instrumenten die Ruppe tot zijn beschikking had (of zou kunnen hebben gehad). Naast historisch onderzoek, is gebruik gemaakt van onderzoekgegevens die zijn vergaard in samenwerking met Peter van Dijk tijdens een pijpwerk-inventarisatie van het orgel van de Lutherse Kerk in Leiden in 2014.

Registratieaanwijzingen
Over de vraag waarom juist Ruppe een heruitgave verdient, is Steensma duidelijk: ‘de muziek is van heel hoge kwaliteit, en daarbij is het een zeldzaam mooi voorbeeld van hoe onze prachtige orgels rond 1800 door de beste organisten werden bespeeld. Daar komt nog bij dat er oorspronkelijke, gedrukte registratieaanwijzingen zijn nagelaten voor zowel kerk- als huisorgels.’

 


Christian Friedrich Ruppe

Dixhuit Pièces pour l’Orgue ou Piano-Forte

Et Dédiées à Monsieur G.B. Craan – par C.F. Ruppe. Maître de Chapelle de l’Université de Leide. Oeuvre X. 

Facsimilé-editie met inleiding door Jaap Jan Steensma

Uitgave: Erve Muziek, Gorssel
Pagina’s: 40, paperback
Inleiding: NE/EN
Prijs: € 15,90
Bestellen: www.ervemuziek.nl