Integrale uitvoering orgelwerk Anthon van der Horst

anthon van der horst

Op 7 maart is het precies vijftig jaar geleden dat organist, dirigent en componist Anthon van der Horst (1899-1965) overleed. Het herdenkingsjaar 2015 is voor Geerten van de Wetering en Harmen Trimp aanleiding om het complete orgeloeuvre van Van der Horst komend najaar uit te voeren tijdens twee concerten in de Kloosterkerk te Den Haag.

Text Example

advertentieDe inzet van Van der Horst voor de muziek van Bach is in het begin van de twintigste eeuw van grote betekenis geweest, met name als dirigent van de Nederlandse Bachvereniging. Daarnaast was hij een van de meest vooraanstaande Nederlandse organisten. Als componist heeft hij vele werken nagelaten, waaronder een heel aantal orgelwerken. Helaas worden zijn werken, ondanks de kwaliteit ervan, weinig gespeeld.

Met een tweedelige concertserie willen de organisten Harmen Trimp en Geerten van de Wetering stilstaan bij deze markante personen uit het Nederlandse muziekleven van de vorige eeuw. Beide organisten stammen – via hun docent Jos van der Kooy en diens leraar Charles de Wolff, leerling van Anthon van der Horst – indirect uit de school van Van der Horst.

Tijdens twee concerten op de zaterdagen 7 en 21 november voeren zij naast composities voor orgel solo ook Van der Horsts Concert pour orgue et orchestre a cordes (1960) voor orgel en strijkersensemble uit. Dit werk is momenteel enkel in handschrift uitgegeven. Ter gelegenheid van deze uitvoering zal het opnieuw worden uitgegeven bij Donemus in een moderne druk. De beide concerten krijgen het thema Salutation joyeuse mee, naar de titel van de laatste compositie die Van der Horst schreef als afscheidsgroet aan het Nederlandse muziekleven.

De concerten op het Marcussen-orgel in de Kloosterkerk beginnen telkens om 16.00 uur.

 

© 2015 beeld J.D. Noske