Internationaal Orgel Festival begint met Haarlemse Orgeldag

Text Example

advertentieHet Internationaal Orgelfestival Festival Haarlem begint zaterdag met de eerste Haarlemse Orgeldag. Overdag zijn er gratis concerten op tien locaties door de stad. ’s Avonds verricht Chris van Velzen, wethouder van Cultuur van Haarlem, de officiële opening van het festival in de Grote of St.-Bavokerk. Aansluitend voeren Leo van Doeselaar en het Brabant Koor onder leiding van Klaas Stok ‘Ein Deutsches Requiem’ van Brahms uit.

Het orgelfestival duurt tot 2 augustus. Op het programma staan klassieke en hedendaagse concerten, lezingen, carillonconcerten, het Internationaal Orgelimprovisatieconcours en de internationale Zomeracademie. Dit festival speelt zich grotendeels af rond het 18e-eeuwse Christian Müller-orgel van de Grote of St.-Bavokerk, en het 19e-eeuwse Cavaillé-Coll-orgel van de Philharmonie Haarlem.

Het tweejaarlijkse festival – dat al 1951 bestaat – wordt inhoudelijk voortdurend vernieuwd. Zo staat onder Olivier Latry in een integrale uitvoering van Messiaens Le Livre du Saint Sacrement op het programma en zijn er interpretatieconcerten rond werk van Messiaen en Sweelinck waarbij de musici na afloop met elkaar en publiek zullen discussiëren. Ook hedendaagse componisten, zowel opkomend talent als gevestigde namen komen aan bod. Daarnaast is er ook grensverleggend werk te beluisteren – zoals van Hammondorganiste Rhoda Scott. In de Stadsbibliotheek worden drie lezingen gehouden onder andere. door Bachdeskundige Prof. Dr. Christoph Wolff.

Van 15 tot en met 18 juli vindt het internationale improvisatieconcours voor professionele organisten plaats. Bij wordt voor het eerst een publieksprijs toegekend. Het concours biedt een podium voor jonge, talentvolle musici. Dit jaar zijn vijf Nederlandse kandidaten voor het concours geselecteerd. De tien kandidaten moeten op zowel het Christian Müllerorgel van de Grote of St.-Bavokerk, als op het Cavaillé-Coll-orgel van de Philharmonie improviseren. De jury bestaat Peter Planyavsky, Thierry Escaich, Ansgar Wallenhorst, Jan Welmers, Bert van den Brink en Stephen Taylor. In het afsluitende juryconcert gaan de juryleden zelf improviseren. Het concours is ook op afstand via de site per webcam te volgen.

Tijdens het festival vindt de internationale Zomeracademie plaats bedoeld voor professionele organisten en orgelstudenten en is dé plek voor jonge musici die zich in hun vak willen verdiepen.

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie: Klankwerk v.o.f.