Internationaal Orgelfestival Grote Kerk Den Haag 2016

metzler orgel grote kerk den haag
Metzler-orgel Grote Kerk Den Haag

Jaarlijkse Internationaal Orgelfestival in de Grote Kerk te Den Haag vindt in dit jaar plaats van 23 tot en met 27 augustus. Het festival van dit jaar bestaat uit drie  concerten, waarin (inter)nationale toporganisten het Metzler-orgel van de Grote Kerk bespelen.

Het openingsconcert op dinsdag 23 augustus wordt gegeven door Pieter van Dijk, organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Hij begin en eindigt met een Preludium en Fuga van respectievelijk Mendelssohn en Bach. Daartussen heeft hij een aantal gelijknamige koraalbewerkingen van Bach, Brahms en Reger geprogrammeerd.

David Briggs verzorgt op donderdag 25 augustus het tweede concert. Deze befaamde Britse organist (thans werkzaam in Canada) geniet niet alleen wereldwijde bekendheid vanwege zijn muzikale en virtuoze vertolkingen van orgelrepertoire uit vele eeuwen, maar wordt tevens beschouwd als één van de grootste improvisatoren van deze tijd. Tijdens dit concert, dat geheel bestaat uit improvisaties, komen diverse beroemde componisten langs, alvorens de concertgever afsluit met een vrije improvisatie op zijn eigen wijze.

Bij het slotconcert op zaterdag 27 augustus neemt de vaste organist van de Grote Kerk, Ben van Oosten, plaats op de orgelbank. Het programma staat in het teken van de herdenking van het honderdste sterfjaar van Max Reger (1873-1916). Aan dit concert wordt medewerking verleend door de Laurenscantorij uit Rotterdam onder leiding van Wiecher Mandemaker. Naast de vertolking van enkele grote orgelwerken van Reger en van diens grote voorbeeld Bach, is er ook  koormuziek van deze componisten te beluisteren.

Aanvang: 20.15 uur
Toegang: € 10 / € 8 (23, 25 augustus); € 15 / € 13 (27 augustus)

 

Meer informatie