Internationaal Orgelfestival Haarlem 2014

Van 12 tot en met 26 juli 2014 vindt voor de 50e keer het Internationaal Orgelfestival Haarlem plaats.

Text Example

advertentie 

Eldorado

Het festival begon in 1951 met een improvisatieconcours; concertante improvisatie op thema’s die in de meeste gevallen in opdracht van het Festival door hedendaagse componisten werden geschreven. ‘Haarlem’ werd al snel een eldorado voor organisten en deze faam leeft voort tot op de dag van vandaag. Het jubileumprogramma belooft een waar feest te worden van orgelimprovisatie, afgewisseld met een bloemlezing uit vier eeuwen orgelmuziek, gedoceerd en uitgevoerd door internationaal gerenommeerde organisten.

 

Concerten

Het jubileumconcert op 15 juli wordt verzorgd door Ton Koopman en Olivier Latry. Zij spelen een programma met werken van Bach tot Messiaen. Het festival verwelkomt ook de Japanse Bach-specialist Masaaki Suzuki en de Italiaanse organist, componist en muziekpedagoog Luigi Ferdinando Tagliavini. Het slotconcert wordt gegeven door de Duitse specialist op het gebied van hedendaagse muziek, Bernard Haas, met onder andere de wereldpremière van de opdrachtcompositie These livid flames van de Franse componist Hugues Dufourt.

 

ImprovisatieConcours

Voor de 50e editie van het ImprovisatieConcours  – van 14 tot en met 18 juli  – worden de thema’s geschreven door componist Louis Andriessen, organist en drievoudig Haarlem-winnaar Hans Haselböck, geluid- en videokunstenaar Marcel Wierckx en componist Roderik de Man. De acht geselecteerde kandidaten worden beoordeeld door een vijfkoppige internationale vakjury. Het publiek mag zijn winnaar van ‘Haarlem’ kiezen door het toekennen van de publieksprijs.

 

ZomerAcademie

De Haarlemse ZomerAcademie bevat een uitgebreid masterclass-programma over improvisatie en vier eeuwen orgelrepertoire; in nog geen anderhalve maand tijd hebben reeds 72 cursisten uit 27 landen zich aangemeld. Ook voor het YoungComposers-project en de YoungTalent-masterclass (vanaf 13 jaar) zijn aanmeldingen uit alle windstreken ontvangen.

 

Meer informatie

www.orgelfestivalhaarlem.nl

 

© 2014 fotografie Gérard van Betlehem