Internationaal Orgelfestival Haarlem uitgesteld tot 2021

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem zal dit jaar als gevolg van de coronacrisis niet doorgaan. Dat maakten de organisatoren vandaag bekend. De 53ste editie van het festival zal nu van 17 juli tot en met 31 juli 2021 plaatsvinden.

Text Example

advertentie‘De deelnemers aan het improvisatieconcours en de zomeracademie zijn afkomstig uit de hele wereld. Het is onwaarschijnlijk dat in juli in alle werelddelen het coronavirus onder controle is.’ laat festivalleider Peter Ouwerkerk in een videoboodschap weten. ‘Het is daarom uitgesloten dat we in juli dit jaar een festival kunnen houden zonder gezondheidsrisico’s’.

‘Hartverwarmend’

Het festival wordt niet afgelast maar een jaar uitgesteld. Daarbij kon de organisatie een beroep doen op alle docenten en juryleden. ‘De reacties waren hartverwarmend. Zonder uitzondering heeft iedereen alle begrip voor uitstel en zonder uitzondering wil iedereen de agenda vrijhouden’.

In 2021 is het 70 jaar geleden dat het festival voor het eerst werd georganiseerd. Sinds 1986 vindt het tweejaarlijks, telkens in de even jaren, plaats. Dat zal na dit eenmalige uitstel ook zo blijven. De 54e editie, tevens 50e Zomeracademie, is zoals gepland in 2022.

Zomeracademie

De zeventig cursisten die zich al hadden ingeschreven voor de Zomeracademie kunnen hun inschrijving behouden voor 2021, een voucher ontvangen voor deelname aan de editie van 2022, of hun inschrijfgeld terugontvangen.

Improvisatieconcours

Voor het improvisatieconcours was de inschrijving 15 maart 2020 al gesloten. Er waren zeventien aanmeldingen. De geplande voorronde op basis van ingezonden opnamen gaat evenwel door. Binnenkort worden de geselecteerde kandidaten bekend gemaakt. Zij zullen het pas in 2021 in Haarlem tegen elkaar opnemen.