Internationaal Orgelfestival Schnitger/Freytag 2016

Van 2 tot en met 4 juni vindt er in de provincie Groningen een nieuw orgelfestival plaats. Het internationaal getinte festival zal plaatsvinden in opdracht van StiBéONN, Stichting tot Behoud en Bevordering van Orgelcultuur in Noord Nederland. Drie dagen lang zullen de orgels van Meeden, Noordbroek en Zuidbroek in het middelpunt staan. 

Text Example

advertentieIn eerste instantie zou het festival een orgelconcours aanbieden, maar wegens een te gering aantal deelnemers heeft StiBéONN ervoor moeten kiezen om dat onderdeel te laten vervallen. Het programma voor het driedaagse festival is gevuld met concerten, zowel orgel solo als met koor en vocale solisten, een excursie en een diner.

Donderdag 2 juni

Het festival opent donderdag 2 juni om 20.00 uur in de kerk van Noordbroek met een concert door de titularissen van Noord- en Zuidbroek (Leonore Lub, Henk de Vries en Peter Westerbrink). Thema van het openingsconcert is ‘Orgelmuziek uit de Hanzecultuur’. Toegang bedraagt € 10. Na afloop is er wijn verkrijgbaar in het koor van de kerk.

Vrijdag 3 juni

Op de tweede festivaldag voeren Henk de Vries en Peter Westerbrink de integrale Clavierübung van Johann Ludwig Krebs uit op het Hinsz-orgel in de Hervormde Kerk te Meeden (foto). Dertien koralen staan centraal in dit werk, waarbij er steeds twee koraalbewerkingen worden gespeeld voordat het koraal gezongen wordt door sopraan Nathalie Hoek. Tijdens deze uitvoering zullen er korte toelichtingen worden gegeven over de geschiedkundige aspecten van deze muziek en de orgelbouwtechnische ontwikkelingen van die tijd. Aanvang 20.00 uur. Toegang € 10. Na afloop is er wijn verkrijgbaar in het koor van de kerk.

Zaterdag 4 juni

De laatste festivaldag om begint om 10.00 uur met een orgelexcursie naar Nieuwolda en Noordbroek. Excursieleider Peter Westerbrink legt diverse aspecten van de instrumenten uit zal het orgels ook demonstreren. De excursie duurt tot circa 12.00 uur. Deelname koste € 15. Opgave via de website van het festival of via 06-18 37 54 69.

Om 14.00 uur geven buitenlandse studenten van het Prins Claus Conservatorium Groningen een orgelconcert in de Hervormde Kerk van Meeden. Toegang € 10.

Om 17:00 uur is er een Schnitger-diner in Restaurant Van der Valk te Zuidbroek. De chef heeft voor het festival een speciaal Schnitger-menu samengesteld. Tafels zijn te reserveren via de website van het festival of via 06-18 37 54 69.

Het slotconcert van het festival wordt om 20.00 uur in de kerk van Zuidbroek gegeven door het koor The Gents en Thiemo Janssen (organist van de St. Ludgerikirche te Norden). Het thema van het concert is ‘Music from Heaven’. Toegang bedraagt € 25 aan de kassa. Wie via de website van het festival of via 06-18375469 reserveert krijgt € 5 korting.

 

Meer informatie

www.orgelcultuur-noordnederland.nl

 

© 2016 beeld Gérard van Betlehem