Internationaal Orgelpark Symposium 2023 in teken van ‘Hyperorganic Movements’

© beeld Orgelpark Amsterdam

Het jaarlijkse Internationale Orgelpark Symposium vindt dit jaar plaats op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 juni. Onder de titel ‘Hyperorganic Movements’ staan de ontwikkelingen rondom het fenomeen hyperorgel centraal. Het Orgelpark beschikt over zo’n instrument: het Utopa Barokorgel dat dit jaar zijn vijfde verjaardag viert.

Text Example

advertentieHet Amsterdamse hyperorgel combineert historische geïnformeerde orgelbouw met 21e-eeuwse digitale (aansturings)techniek waarmee het mogelijk wordt om de geluiden van het klassieke orgel toegankelijk te maken voor nieuwe groepen muziekliefhebbers, artiesten, componisten en muzikanten.

Lees ook
Utopa Barokorgel in het Orgelpark in gebruik genomen

Er zijn al diverse Europese initiatieven om tot een hyperorgel als het Amsterdamse voorbeeld te komen. Zo zijn er ook in de Rotterdamse Laurenskerk plannen voor een dergelijk instrument. Tijdens het symposium wordt ingegaan op deze ontwikkelingen.

Presentaties

Een groot deel van het programma van het symposium zal worden ingenomen door artistieke presentaties. Verschillende musici en artiesten laten zien hoe zij muziek en geluidskunst met orgels benaderen. Ook technische aspecten zoals elektrische tracturen komen aan bod. Orgelbouwers, waaronder Elbertse & Van Vulpen, Blancafort, Flentrop, Verschueren, Rieger, Klais en Woehl, zijn aanwezig om onder meer te praten over intonatie en klankconcepten.

Sprekers uit onder meer Zweden, Spanje, Duitsland en Letland zullen hyperorgelinitiatieven uit eigen land presenteren. Ook zal er ruimte zijn voor discussie.

Toegang tot de drie symposiumdagen is gratis.

Concerten

Elke dag wordt om 20.15 uur afgesloten met een avondconcert, waarvoor de normale toegangsprijs wordt gevraagd. Op donderdag combineert Maarten Wilmink in het Orgelpark oude muziek met hyperorgeltechnologie, Kimberley Marshall speelt vrijdagavond in de Oude Kerk nieuwe muziek van Ivan Bozicevic. Tijdens het slotconcert op zaterdagavond klinkt het modulaire Blancafort-orgel en zal het Utopa Barokorgel online worden verbonden met instrumenten in Malmö (Zweden) en Vancouver (Canada), zodat de drie tegelijkertijd kunnen worden bespeeld.

Informatie

Meer informatie en complete programmering: orgelpark.nl