International Prince Claus Organ Competition Groningen

Van 3 tot en met 11 augustus 2017 wordt de International Prince Claus Organ Competition Groningen gehouden. De Stichting Martinikerk Groningen, het Prins Claus Conservatorium en het Peter de Grote Festival hebben daartoe de handen ineengeslagen.

Text Example

advertentieHet internationale orgelconcours vindt plaats op drie historische orgels in de binnenstad van Groningen. Rondom het concours worden masterclasses gegeven en zijn er excursies naar de Groninger ommelanden.

Deelname staat open voor professionele organisten of vakstudenten tot 35 jaar. Het repertoire loopt van Sweelinck tot Mendelssohn, met als 21ste-eeuwse uitschieter een opdrachtwerk dat Jan Welmers voor een van de concoursinstrumenten, het orgel van de Der Aa-kerk, gaat schrijven.

Voorronde
Wie zich wil inschrijven (dat kan tot 1 maart 2017) wordt geselecteerd op basis van een daarvoor ingezonden, ongemonteerde film op dvd waarin de deelnemer werk van Tunder, Böhm en Bach speelt op een mechanisch orgel. In de voorronde worden maximaal 35 dvd’s beoordeeld door een jury bestaande uit Theo Jellema, Peter Westerbrink en Bernard Winsemius.

Welke twaalf deelnemers naar de eerste ronde in de Pelstergasthuiskerk en de Martinikerk mogen, wordt op 1 mei 2017 bekendgemaakt. De tweede ronde wordt gespeeld in de Der Aa-kerk, de finale vindt plaats in de Martinikerk.

Jury en prijzen.
De internationale jury bestaat uit voorzitter Theo Jellema (Nederland), Jon Laukvik (Noorwegen/Duitsland), Paolo Crivellaro (Italië/Duitsland), Masaaki Suzuki (Japan), Christophe Mantoux (Frankrijk) en Daniel Zaretsky (Rusland). Zij bepalen wie de drie geldprijzen (2.000, 3.000 en 5.000 euro) krijgen. Daarnaast is er een publieksprijs. Voor de winnaars liggen bovendien uitnodigingen voor orgelconcerten in Nederland in het verschiet.

 

Meer informatie

 

© 2016 beeld: Martinikerk Groningen