Internationale Albert Schweitzer Prijs voor Daniel Roth

Organist Daniel Roth mag op 19 mei in de Duitse plaats Königsfeld de Tweede Internationale Albert Schweitzer Prijs in ontvangst nemen. De prijs wordt hem toegekend door een curatorium van veertien internationale Albert Schweitzer-organisaties in samenspraak met de familie Schweitzer.

Text Example

advertentie 

De driejaarlijkse prijs wordt sinds 2011 toegekend aan personen die zich op wetenschappelijk, sociaal, humanitair, sociaal-politiek, muzikaal of literair gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor het humanistisch gedachtengoed in de geest van Albert Schweitzer.

 

De 71-jarige Daniel Roth, evenals Schweitzer van oorsprong Elzasser, ontvangt de prijs voor zijn verdiensten als internationaal organist, docent en componist . Het begin van zijn carrière werd gelegd toen hij 11-jarige jongen na het zien van een documentairefilm over het leven van Albert Schweitzer besloot dat hij organist wilde worden.

 

De feestelijkheden rond de prijsuitreiking vinden van 17 tot en met 19 mei plaats in Köningsfeld im Schwarzwald, jarenlang de Europese thuisbasis voor tropenarts Schweitzer en zijn gezin. De prijs wordt op 19 mei uitgereikt namens de veertien Schweitzer-organisaties, waaronder het Nederlands Albert Schweitzer Fonds. Naast Roth krijgt ook het Duitse artsenechtpaar Jo en Dr. Walter Muntz, oud-medewerkers van Schweitzer, de prijs – een geldbedrag van 10.000 euro – uitgereikt.

 

In 2009 werd in Daniel Roth in Königsfeld al eens eerder gedecoreerd, toen met het Groot Erekruis voor Kunst en Wetenschap Albert Schweitzer.

 

© 2014 foto www.danielrothsaintsulpice.org