Internationale orgelweek Brussel

Text Example

advertentieVoor de 26e keer organiseert de Orgelkring Brussel een orgelweek de Belgische hoofdstad. Van 16 tot en met 23 oktober zijn er 11 concerten, waarvan er vijf op het Grenzing-orgel dat in het schip van de Brusselse St. Michiel en St. Goedelekathedraal hangt.

Zondag 16 oktober om 16 uur verzorgt organist-titularis Jozef Sluys het openingsconcert in de kathedraal met werken van Bruhns, Bach en de eerste uitvoering te Brussel van ‘De zeven visioenen uit de Apocalyps van Sint-Jan’ van de Belgische componist André Laporte. Elk visioen wordt ingeleid door een trompetsignaal, gespeeld door de trompettist Ward Opsteyn.

Maandag 17 oktober om 20 uur concerteert de Franse organist Thierry Mechler in de kathedraal. Hij is docent orgel aan de Musikhochschule en organist van de Filharmonie, beide in Keulen. Hij speelt ‘Die Kunst der Fuge’ van J.S. Bach.

Dinsdag 18 oktober om 20 uur concerteert Paul Hale uit Groot-Brittannië in de kathedraal. Hij is organist van de kathedraal van Southwell en dirigent van het Nottingham Bach Choir. Naast Engelse meesters speelt hij werken van Bach, Franck en Vierne.

Woensdag 19 oktober om 20 uur geeft Ben van Oosten een concert op het Schijven-orgel (1872-1874) van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken (Brussel). Hij vertolkt werken van Lemmens, Franck, Vierne en Lefébure-Wély.

Donderdag 20 oktober om 20 uur is de Spaanse organist José Enrique Ayarra Jarne in de kathedraal.

De organist van de kathedraal in Sevilla was tot 2002 docent orgel aan het conservatorium van deze stad. Hij speelt Spaanse meesters, Buxtehude en Bach.

Vrijdag 21 oktober om 20 uur geeft de Russische organist Alexander Fiseisky in de St. Servaaskerk aan de Haachtsesteenweg te Schaarbeek (Brussel) een concert. Hij is docent orgel in Moskou en als organist verbonden aan de Filharmonie van Moskou. Hij speelt Russische muziek en werken van Mendelssohn, Reger, Liszt. Het Klaisorgel van de St. Servaas is het grootste orgel van Brussel.

Op zaterdag 22 oktober is er een orgeldag in het honderd jaar oude St. Michielscollege, St-Michielslaan in Etterbeek-Brussel. In de collegekerk staat een orgel van Emile Kerckhoff uit 1910.

De Belgisch-Poolse organist Zbigniew Kruczek opent de orgeldag om 10.30 uur. Hij treedt op samen met een koperkwartet o.l.v. Olivier Dufour met muziek van Bonnet, Vierne en zichzelf.

Om 11.30 uur geeft organist Jan Van Mol samen met de sopraan Cristel De Meulder een concert met werken van Belgische componisten Lemmens, Benoit, Callaerts, Mortelmans, Mailly en Peeters.

Om 12.30 zijn de Nederlanders Bert van den Brink (orgel), Jasper van Hulten (slagwerk) en Clemens van der Feen (contrabas) aan de beurt met jazz en blues. Tijdens de middagpauze wordt er de film ‘Superoctav’ van Gerard Pels vertoond en zijn belegde broodjes te koop (bestellen voor en na het eerste concert). De orgeldag eindigt om 15 uur met de uitvoering van ‘Le Chemin de la Croix’ van de componist Marcel Dupré. Om deze muziek nog meer kracht bij te zetten wordt is bij elke statie een dia te zien. Tijdens alle concerten van de orgeldag is de spelende organist te zien op een groot scherm.

Harald Vogel geeft zondag 23 oktober om 16 uur het slotconcert in de kathedraal. Hij speelt Buxtehude en J.S. Bach.

Toegangsprijs voor de concerten bedraagt 8 euro. Deelname aan de orgeldag kost 10 euro of 3 euro per concert.

Meer informatie

http://home.tiscali.be/semorgelweek

foto: Fotos Guy Lambrechts  

© 2005 orgelnieuws.nl