Internationale Orgelweek Vlaardingen 2019 van 17 tot en met 22 juni

Op maandag 17 juni gaat de zeventiende editie van de Internationale Orgelweek Vlaardingen van start. Tot en met 22 juni biedt het festival in Grote Kerk een programma met concerten, lezingen, culinaria en educatie. Onder het thema ‘De wereld van het orgel’ wordt inzicht geven in de rol die het orgel in de loop der eeuwen vervuld heeft.

Text Example

advertentieOp de zondag 16 juni voorafgaand aan de orgelweek is er een orgelvesper waarin Guus Ruijl voorgaat en Aad Zoutendijk het Van Peteghem-orgel bespeelt. Het openingsconcert van de orgelweek (17 juni) staat in het teken van ‘het orgel aan het hof’. Peter van Dijk en Etienne Baillot (F) verzorgen een hypothetische reconstructie van twee klavierwedstrijden die plaatsvonden aan het Dresdener hof. Jaap Jan Steensma licht het programma als verteller toe.

Wereldinstrument
Op dinsdag 18 juni verzorgt Merlijn Kerkhof, de auteur van het veelbesproken boek ‘Alles begint bij Bach’ een causerie onder het motto ‘Het orgel, een wereldinstrument’. Hij neemt ons mee op zijn verkenning van de wereld van het orgel: Hoe kwam een Schnitger-orgel in Brazilië terecht? En wat is de link tussen de reconquista en de zgn. Spaanse trompetten? Al eens gehoord hoe organisten (ten tijde van de Franse revolutie) de vernieling van hun orgel door de Franse republikeinen wisten te voorkomen? De uitleg door Merlijn wordt afgewisseld en geïllustreerd met passend (en verrassend) orgel-repertoire door Dirk Luijmes.

Kerkelijke context
Het gebruik van het orgel in een kerkelijke context komt aan de orde in een dubbelconcert op woensdagavond 19 juni. Daarbij wordt de Zuid-Nederlandse liturgische traditie gespiegeld aan die in Noord-Duitsland. Bart Wuilmus (B) bespeelt het orgel in een reconstructie van een viering zoals die in de eerste helft van de 17de eeuw in Antwerpen geklonken kan hebben, met orgelmuziek uit het ‘Oxford, Christ Church Music Ms. 89’ en met medewerking van een Schola Cantorum. Na de pauze zullen Ulf Wellner (D) en de Vlaardingse Vespercantorij repertoire uitvoeren zoals dat in de Noord-Duitse Hanzesteden in de Lutherse liturgie geklonken heeft.

Salon en film
Benjamin Alard (F) laat het orgel tijdens het lunchconcert op donderdag 20 juni horen in transcripties van instrumentaal repertoire van klassiek Franse componisten. ’s Avonds bij ‘Het ‘orgel in de salon’ demonstreert Joris Verdin het ‘orgue expressif’ (later beter bekend als het (drukwind) harmonium). Na een pauze ‘begeleidt’ Gijs van Schoonhoven al improviserend de stomme film Steamboat Bill, Jr. uit 1928.

Culinair
De formule waarbij orgelmuziek met een diner wordt gecombineerd is inmiddels een vast onderdeel van het orgelweek-programma geworden. Het culinaire deel van de avond (21 juni)  wordt door restaurant De Elegast verzorgd, Aad Zoutendijk bespeelt het orgel, André Betsema (tenor) en Koos van der Hout (trompet) verlenen daarbij hun medewerking. Het programma speelt in op de subtiele verbanden tussen geuren, (klank)kleuren en smaken.

Allerlei
Onder het motto ‘orgel allerlei’ kunnen de bezoekers op zaterdagmiddag 22 juni kennis maken met orgelmuziek voor 4 handen, met het – met mankracht – bedienen van de blaasbalgen, wordt uitleg gegevens over het functioneren van het orgel en wordt de expositie toegelicht. De sfeer is informeel en de bezoekers kunnen tijdens het ‘concert’ rondwandelen en ook een kijkje nemen bij de klavieren van het orgel en bij de blaasbalgen in de toren of rondsnuffelen bij de tweedehands orgelmarkt. De bespelingen worden verzorgd door Aad Zoutendijk en Peter van Kranenburg.

Tentoonstelling
Gedurende de orgelweek is een tentoonstelling ingericht met beeldmateriaal van diverse Van Peteghem-orgels. Het Vlaardingse orgel vervult in de tentoonstelling uiteraard een centrale rol.

Educatief
Voor leerlingen van Vlaardingse basisscholen is een educatief project ontwikkeld. De kinderen maken gedurende de week kennis met de geschiedenis en de werking van het orgel, gaan een kijkje nemen bij de klavieren van het orgel en beklimmen de toren van de Grote Kerk.

Meer informatie
orgelvlaardingen.nl