ISO jubileert in Amsterdam

Text Example

advertentieDe International Society of Organbuilders (ISO) bestaat vijftig jaar. Ter gelegenheid daarvan organiseert de vereniging van 7 tot en met 9 september jubileumcongres in Amsterdam. Van de ISO zijn driehonderd orgelbouwers uit dertig landen lid.

Op 28 februari 1957 vatten de Nederlandse orgelbouwers Dirk Flentrop en Gerard de Graaf en pijpenmaker Jacques Stinkens het plan op om een internationaal congres voor orgelbouwers te organiseren. Hun plan lukte. Van 4 tot 7 september van datzelfde jaar kwamen in het Tropeninstituut in Amsterdam 128 orgelbouwers uit achttien landen bij elkaar. Zij richtten de ISO op.

Het plan was om elke twee jaar bij elkaar te komen, steeds in een andere stad in de wereld. Naast de persoonlijke ontmoetingen tussen vakgenoten, die elkaar vroeger alleen van naam en als concurrent kenden, werden orgels bezocht en werd kennis en ervaring uitgewisseld.

In de loop van de tijd werd de ISO steeds meer een instituut waar de kunst van het orgelbouwen werd doorgegeven tijdens de Summer Schools for Young Organbuilders. Gedurende deze activiteiten werden ze vaak vrienden voor het leven.

Sinds 1969 geeft de vereniging een blad uit, dat tegenwoordig ISO Journal heet.

De Vlaamse Orgelbouwer Gerard Pels draagt zorg voor de organisatie van het congres. Hij doet dat in samenwerking met de gemeente Haarlem, Het Orgelpark en de Vereniging van Orgelbouwers in Nederland (VON).

De bijeenkomsten op vrijdag 7 september zijn besloten, net als de tocht langs vijf Amsterdamse orgels op zondag. Het afsluitende concert op zondagmiddag in de Nieuwe Kerk met Jos van der Kooy is openbaar. Aanvang 17.00 uur.

Zaterdag vindt het symposium ‘How to win Friends for the Pipe Organ?’ (Hoe moet je vrienden winnen voor het pijporgel?) plaats. Daaraan werken Jürgen Essl (D), Bernard Foccroulle (B), Niclas Fredriksson (Zweden), Michael Grüber (D), Michael Kaufmann (D), Olivier Latry (F), Laurence Libin (VS), Kurt Lueders (F), Fritz Noack (VS), Paul Peeters (Zweden), Ed Pepe (Mexico), Guido Schumacher (B), Ralph Schweizer (D), Johannnes Skudlik (D), Andrzej Szadejko (Polen, Katherine Venning (GB) en Bert Wisgerhof mee.

Niet-leden die willen deelnemen aan het symposium, kunnen zich aanmelden bij gerard@pels.be. De ISO adviseert dit tijdig te doen, want het aantal plaatsen in Het Orgelpark is beperkt.

Meer informatie

www.iso50.org

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Dick Sanderman