Italianen in de prijzen op Sweelinckconcours Amsterdam

Text Example

advertentieDe 4th International Competition Jan Pz. Sweelinck, die van 5 tot en met 7 september in de Oude Kerk in Amsterdam plaatsvond, heeft geen eersteprijswinnaar opgeleverd. De tweede prijs werd toegekend aan Nicolò Sari (Italië), een gedeelde derde prijs behaalden Jennifer McPherson (USA) en Davide Mariano (Italië).

Alle deelnemers moesten een vrij gekozen programma van niet langer dan veertig minuten spelen, gekozen uit het orgelrepertoire van voor 1700 waaronder tenminste één werk van Sweelinck. De uit de voorronde geselecteerde finalisten waren Monika Kecskés (Hongarije), Oren Kirschenbaum (Israël), So-hei Lee (Zuid-Korea), Charlotte Marchandise (Frankrijk), Davide Mariano (Italië), Jennifer McPherson (VS) en Nicolò Antonio Sari (Italië). Nederland werd vertegenwoordigd door IJsbrand ter Haar en Henk de Vries.

Bij het bekendmaken van de uitslag vertelde Piet Kee namens de jury verrast te zijn door het zeer hoge technische niveau van de spelers. De ‘uitvoeringspraktijk’ van de muziek van Sweelinck door de overwegend jonge deelnemers behoefde volgens hem nog enige groei en verdieping, reden voor de jury om geen eerste prijs uit te reiken. Daarentegen waardeerde de jury volgens de woorden van Kee de ‘Italiaanse wind’ die op vrijdagavond door de programma’s en het orgelspel waaide door de beide Italianen naast de Amerikaanse McPherson in de prijzen te laten vallen.

De jury bestond uit Piet Kee, Jos van der Kooy, Wilbert Hazelzet, Matteo Imbruno, Anton Pauw, Maurizio Salerno en Henk Verhoef.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto Sweelinckfestival