Jacob Lekkerkerker volgt Verhoef op in Oude Kerk

Text Example

advertentieHet bestuur van Stichting De Oude Kerk te Amsterdam heeft Jacob Lekkerkerker benoemd tot organist titulair van de Oude Kerk, naast Matteo Imbruno. Dat meldt de Stichting in een persbericht.

Imbruno en Lekkerkerker zijn samen verantwoordelijk voor het bespelen van de orgels bij concerten, ontvangsten en speciale gelegenheden. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij de nieuwe programmering van de Stichting Oude Kerk, die de kerk beheert als plek voor hedendaagse kunst en contemplatie. Verder dragen de organisten de verantwoordelijkheid voor het beheer van de instrumenten en het organiseren van concerten en festivals. De beide organisten maken tevens deel uit van de door de Stichting in het leven geroepen commissie die actief gaat helpen om de restauratie van het Vater/Müller-orgel de komende jaren te realiseren.

Lekkerkerker volgt hiermee Henk Verhoef op die per 1 januari 2013 titulair organist is geworden van het orgel in De Nieuwe Kerk. Verhoef blijft als adviseur wel betrokken bij een eventuele restauratie van het orgel in de Oude Kerk.

Jacob Lekkerkerker (*1975) is bekend als improvisator in diverse experimentele bezettingen en als orgelpionier die het klassieke orgelgeluid mengt met de wereld van digitaal geluid. Hij werkt veelvuldig samen met musici uit alle muzikale genres, acteurs, dansers en kunstenaars. Hij ontving diverse prijzen, waaronder de Sweelinck-Mullerprijs, de Jur Naessens Muziekprijs, en prijzen voor improvisatie in Nederland en Frankrijk. Hij studeerde orgel en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy, en bij Ewald Kooiman, Ansgar Wallenhorst (D) en Loïc Mallié (F). Daarnaast studeerde hij kunstgeschiedenis en filosofie. Lekkerkerker was sinds 2007 al organist van de kerkelijke gemeente van de Oude Kerk.

© 2013 www.orgelnieuws.nl