Jan Bonefaas improviseert – historische opnamen

cd jan bonefaas improviseert

Jan Bonefaas (1926-2004) ontwikkelde zich in zijn improvisaties en composities vanuit het idioom van zijn leermeester Feike Asma naar een eigen stijl met invloeden vanuit de laatromantiek. Van improvisaties uit zijn ‘gerijpte’ jaren verscheen bij Vita Recordings een cd met een selectie live-opnamen. 

Text Example

advertentieAldert van Hoornaar, leerling en registrant van Jan Bonefaas, maakte vanaf de jaren 90 tot het overlijden van Bonefaas in 2004 vele opname van diens concerten op het Bätz/Witte-orgel in de Grote Kerk te Gorinchem.

Samen met Gerben Mourik maakte Van Hoornaar voor deze cd een keuze uit de beste improvisaties die Bonefaas tijdens zijn concerten gaf. Deze historische bloemlezing bevat dan ook improvisties die qua vorm, idioom en timing in balans zijn.

De meestal vijfdelige symphonische improvisatie van en klein kwartier in Frans-romantische stijl was een van de specialiteiten van Jan Bonefaas. Op deze cd wordt een uitzondering gemaakt: in de ‘Symphonische Dichtung’ wist Bonefaas zich geïnspireerd door de Duitse romantiek van Reger en Karg-Elert.

Het gros van de tracks van deze cd is opgenomen tijdens improvisatieconcerten die Jan Bonefaas twee maal per jaar in Gorinchem gaf. Klassieke kerkelijke melodieën hadden daarbij zijn voorkeur, maar ook uit andere thema-wensen die het publiek tot vijf minuten voor aanvang konden indienen, werd geput. Zoals het passacaglia-thema waarop Bonefaas hier improviseert.

 


Jan Bonefaas improviseert

Orgel Grote Kerk Gorinchem – Historische opnamen

Toccata over Psalm 96; Gelijk als de witte zwanen (Gezang 240 NHB); Passacaglia op een thema van Wim van Heteren; Leid vriend’lijk licht (Gezang 230 NHB); Sonate over Psalm 149: Praeludium, Scherzo en Fuga; Meditation ‘Drie koningen met een ster’; Koraalfantasie over Psalm 122; ‘Symphonische Dichtung’ over Psalm 18; Alle roem is uitgesloten.

Label: VITA Recordings
Nummer: 201601
Speelduur: 76’52
Booklet: 8 pagina’s
Prijs: € 14,95 (inclusief verzendkosten)
Bestellen: www.vitarecordings.com