Jan Bonefaas – Suite uit Valerius’ ‘Gedenck-clanck’

Text Example

advertentieJan Bonefaas – Suite uit Valerius ‘Gedenck-clanck’.

Praeludium ‘Hoe groot, o Heer, en hoe vervaerlic’; Prière ‘Heere, keere van ons af’; Intermezzo ‘Merck toch hoe sterck’; Cantilene ‘O Heer, die daer…’; Finale ‘Waer datmen sich al keerd of wend’.

36 blz. gen.

Bestelnummer 331036

Prijs € 19,90

Klik hier om dit artikel te bestellen

Een improvisatieconcert door Jan Bonefaas in september 2001 op ‘zijn’ Gorkumse orgel gaf de aanleiding tot deze Valerius-Suite. Op aanreiken van Gerco Schaap improviseerde Bonefaas over een lied uit de Gedenck-clanck. De improvisatie maakte zo’n indruk op Schaap dat hij aan Bonefaas de suggestie deed een en ander als compositie uit te werken. Twee maanden later lag er een vijfdelige Suite, die tijdens een Koninginnedagconcert op 27 april 2002 in première ging. Van de Suite verscheen ook een opname op het label Cantilena (MM 2082) gespeeld door Bonefaas op het Bätz/Witte-orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Het manuscript van de Suite werd door Aldert van Hoornaar voor deze uitgave gereedgemaakt. ‘Je hoort niet tot links en je hoort niet tot rechts. Ik denk dat ook veel orgelliefhebbers er moeite mee hebben mij (…) in een hokje te plaatsen. Ik heb zo mijn eigen ideeën’, zei Bonefaas ooit in een interview in de Orgelvriend. En zo is het ook met deze Valerius-Suite waarin traditionele elementen en kruidige harmonieën elkaar afwisselen!

Klik hier om dit artikel te bestellen

© 2007 www.orgelnieuws.nl