Jan en Jan geëerd in Oude Kerk

Zaterdagavond 22 oktober werd het 1e Internationale Sweelinck Festival in de Oude Kerk in Amsterdam geopend met de onthulling van een Sweelinck-buste en de uitreiking van de Sweelinckprijs aan Jan Welmers.

Text Example

advertentieTon Koopman onthulde onder grote belangstelling de buste van Jan Pieterszoon Sweelinck, gemaakt door Elisabeth Varga. Camerata Oude Kerk onder leiding van Henk Verhoef bracht enkele vocale werken van de ‘Orpheus van Amsterdam’ ten gehore. Ton Koopman speelde klavierwerken van Sweelinck op het virginaal en het transeptorgel.

Het tweede deel van het openingsconcert stond in het teken van Jan Welmers. Aan hem werd dit jaar de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs toegekend voor zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse orgelkunst.

Welmers kon de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen vanwege een aanstaande medische ingreep. Zijn leerling Jan Hage nam de prijs voor hem in ontvangst. Het concert werd besloten met twee werken van Welmers gespeeld door Jan Hage op het Vater/Müller-orgel.

Het Sweelinck Festival duurt nog tot 30 oktober.

© foto orgelnieuws.nl 2005