Jan Kleinbussink – Deventer [RECENSIE]

Text Example

advertentieDeventer – NL – Lebuinuskerk – Jan Kleinbussink

Praeludium ud Allabreve in G-dur (Schneider); Erbarm dich mein, o Herre Gott (anon.); Wachet auf, ruft uns die Stimme (Bach); Fantasia, Trio und Fuge in F-dur (Krebs); Ein feste Burg ist unser Gott (Mohrheim); Freu dich sehr, o meine Seele (Krebs); Vater unser im Himmelreich (Fischer); Uit “Dix-huit pieces pour l’Orgue ou Pianoforte”: no.VII allegro con spirito & no.VIII adagio doloroso (Ruppe); Fantasia in D (Kittel); Hilft Gott, dass mir gelinge (Homilius); Der am Kreuz ist meine Liebe (Homilius); Christ lag im Todesbanden (Homilius); Uit het Berlin-Kraków manuscript: no. IV allegro – con Choral e Fuge in d-moll/D-dur (Mendelssohn).

Label: Tuliprecords.nl

Nummer: TURE 185004

Speelduur: 72’17”

Boekje: 20 pagina’s (NE/EN)

Prijs: € 18,50

Muzikale interpretatie: * * * *

Programmakeuze: * * * *

Keuze van het instrument: * * * * *

Kwaliteit van de opname: * * * *

Informatie in het boekje: * * * *

Grafische vormgeving: * * * * *

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]
Weinig cd’s zullen het meemaken: een heruitgave. In 1993 maakte organist Jan Kleinbussink een cd op “zijn” orgel in de Lebuinuskerk in Deventer. Bij de heruitgave heeft de productie een nieuwe jas gekregen, die zichtbaar goed past. De cd, in 1993 opgenomen door Jan Quintus Zwart, is nu verschenen op zijn label “Tuliprecords”.

Dat er behoefte was aan een heruitgave kan ik me bij het beluisteren van deze cd goed voorstellen. Al is het alleen al vanwege het prachtig klinkende Holtgräve-orgel, dat nog niet zo veel op cd is vastgelegd. Een tweede reden kan de programmering van deze cd zijn. Er staan composities op die niet op elke cd te vinden zijn. Het orgel, gebouwd in 1839, was uitgangspunt bij de gekozen stukken. Dit resulteert in een programma met voornamelijk laatbarokke en galante composities. Er zijn een aantal composities bij die mijns inziens terecht “vergeten” zijn, er zijn ook composities die echt de moeite waard zijn. Daar komt bij dat deze composities echt fantastisch klinken in Deventer.

Jan Kleinbussink houdt een gedreven pleidooi voor zijn gekozen programma en weet ook de kwalitatief mindere composities te “verkopen”. Het Holtgräve orgel komt uitgebreid aan bod in diverse registraties. Slechts een enkele keer is een registratie niet geheel in balans; het geheel klinkt echter zeer verzorgd. Hoogtepunt vormde voor mij het koraal “Vater unser…” van M.G. Fischer, waarbij de wonderschone quintadeen van het rugwerk als solostem fungeert. Jan Kleinbussink speelt de muziek van Krebs, Kittel, Ruppe, e.a. zoals deze muziek moet klinken: speels en melodieus. Het weinig gespeelde “allegro – con Choral e Fuge” van Mendelssohn krijgt een gedreven vertolking, waarbij ik me wel afvraag of er in de registratie niet meer afwisseling mogelijk was.

Is er niets meer te wensen? Jawel, het valt op dat de versieringen (vooral op het rugwerk) nogal plakkerig en onregelmatig klinken, dat is jammer want deze muziek vraagt om helderheid .

De opname erg fraai. Het rugwerk is heel direct, het Hoofdwerk wat indirect (typisch Deventer). Het enige dat is mis is de presentie van het Bovenwerk, dit werk klinkt in de kerk zeker directer dan op deze opname.

De toelichting door Jan Kleinbussink, is uitstekend en is eveneens in het Engels opgenomen. Jammer dat de gebruikte registraties niet vermeld zijn, of waren die niet meer te achterhalen?

Ondanks deze kanttekeningen genoeg redenen om, als u dat nog niet gedaan heeft, deze cd in uw collectie op te nemen. [RIEN DONKERSLOOT]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl