Jan Pasveer overleden

In Zaandam is op 15 januari onverwacht op 71 jarige leeftijd Jan Pasveer overleden. Pasveer begon zijn muzikale loopbaan aan het orgel, studeerde bij Willem Hendrik Zwart en werd op zijn vijftiende organist van de Nederlands Hervormde kerk te Oosterhesselen. In 1953 volgde een aanstelling aan de Gereformeerde Zuiderkerk te Zaandam.

Text Example

advertentieNaast tal van publicaties over koordirectie en kerkmuziek componeerde hij diverse kerkliederen en koorwerken. Tot 1994 was hij directeur van de Gemeentelijke Muziekschool Zaanstreek en hoofdvakleraar koordirectie aan het Amsterdamse Sweelinck-conservatorium. Jan Pasveer was tevens dirigent van het Amsterdamse Westerkerkkoor.

Pasveer was buitengewoon actief op het gebied van de kerkmuziek. Hij zat in tal van commissies, waaronder de Commissie voor de Kerkmuziek. Pasveer beijverde zich voor modernisering van de kerkmuziek. In 2001 verscheen mede onder zijn redactie het boek ‘Het kerklied’ en halverwege de jaren tachtig begon hij met een boek over de symboliek in Bachs muziek. Hij was voornemens hiermee te promoveren.

Jan Pasveer wordt donderdag in besloten kring begraven op de Algemene Begraafplaats in Zaandam. Daarvoor is er een herdenkingsdienst in de Westerkerk in Amsterdam, alsmede gelegenheid tot condoleren. Tijdens de herdenkingdienst, die om half een begint, zingt het Westerkerkkoor Cantate BWV 106 ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’ van Bach en het ‘Nunc Dimittis’ van Pasveer.