Jan Welmers Festival in Utrecht

welmers

De Utrechtse componist Jan Welmers wordt dit jaar 80. Daarom vindt van zaterdag 16 september tot en met 1 oktober 2017 het Jan Welmers Festival plaats in de Utrechtse binnenstad en enkele locaties daarbuiten.

Text Example

advertentieJan Welmers (*1937) is vooral bekend als componist van grootschalige orgelwerken, vaak in geschreven voor een combinatie met andere instrumenten of koor. In zijn oeuvre maakt hij veelal gebruik van de minimal music techniek, zoals in Laudate Dominum, Sequens en Litanie. In 1990 begon hij aan de cyclus Licht en Donker, waarvan in 2018 deel VI voor koor, solisten, saxofoonkwartet en orgel in het Orgelpark in première gaat.

De voormalig hoofdvakdocent orgel aan het Utrechts Conservatorium en organist van de Nijmeegse Stevenskerk is nog steeds actief als componist. Zo werkt hij momenteel aan een opdrachtcompositie voor het orgel orgel in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Festival
Veel van zijn werk zal tijdens het festival klinken tijdens concerten en in liturgische vieringen. Daarnaast is werk geprogrammeerd van componisten die belangrijk voor Welmers zijn, zoals Johann Sebastian Bach, Max Reger, Franz Liszt (vooral diens late werk) en Olivier Messiaen.

In de festivalprogrammering staan onder meer concerten van Willem Tanke met het Trio HOT op in de St.-Willibrorduskerk en Jetty Podt met sopraan Francine van der Heijden in de St.-Josephkerk. Vocale muziek wordt gecombineerd met orgel tijdens de Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk en een concert met het koor, orkest en accordeon in de Nicolaïkerk.

In de Oud-Katholieke Ste. Gertrudiskathedraal voeren Piet van der Steen en trompettist Peter van Dinther onder meer het aan hen opgedragen Licht en Donker V uit. Op de beiaard van de Torenpleinkerk in Vleuten zal beiaardmuziek van Welmers klinken.

Boek, cd, lezing, masterclass
Het festival opent op zaterdag 16 september om 15.30 uur met een cd- en boekpresentatie. Jan Hage zal zijn eerste cd als Domorganist presenteren met werk van Jan Welmers. Van de hand van Hans Fidom, Hugo Bakker, Willem-Jan Cevaal en Jan Hage zal een boek verschijnen waarin aspecten van het werk van Welmers worden beschreven.

Op vrijdag 29 september geeft Hage in de Leeuwenberghkerk een lezing over het werk van Welmers, gevolgd door een masterclass voor conservatoriumleerlingen en pas afgestudeerden door de componist zelf.

Vieringen
Het festival sluit op zondag 1 oktober af met twee vieringen. Tijdens de Dienst van Schrift en Tafel in de Domkerk worden delen uit Licht en Donker IV uitgevoerd met medewerking van de Domcantorij. In de Vesper in de Nicolaïkerk wordt het eerste deel uit Vibrating uitgevoerd door organist Berry van Berkum met medewerking van een solist en de Vespercantorij onder leiding van Ko Zwanenburg.

Organisatie
Het Jan Welmers Festival wordt georganiseerd door een platform van Utrechtse kerken en hun culturele commissies. De festivalcommissie wordt gevormd door Berry van Berkum, Dick van Dijk, Gerrit-Christiaan de Gier, Jan Hage, Peter Klusener, Piet van der Steen, Ko Zwanenburg.

De meeste programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk (met collecte na afloop).

 

Meer informatie

www.welmersfestival.nl

 

© 2017 beeld www.welmersfestival.nl | ORGELNIEUWS