Janno den Engelsman wint Sakkoprijs

Text Example

advertentieOrganist Janno den Engelsman is de winnaar van de Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren 2006. De jaarlijkse prijs is in 1980 ingesteld ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van benzinepompketen Sakko in Bergen op Zoom.

Mensen of instellingen die zich op het gebied van kunsten en letteren verdienstelijk hebben gemaakt voor Bergen op Zoom komen in aanmerking voor de prijs.

Den Engelsman, in 1972 in Bergen op Zoom geboren, begeleidde sinds zijn veertiende koren in zijn geboorteplaats en werd organist in diverse kerken. Vanaf 1991 studeerde hij aan het Utrechts Conservatorium. Hij behaalde de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus orgel, het diploma Docerend Musicus klavecimbel en het praktijkdiploma kerkmuziek. Zijn docenten voor orgel waren Reitze Smits, Jan Welmers en Bernard Winsemius. Siebe Henstra was zijn docent voor clavecimbel.

Daarna volgde hij cursussen, onder andere de Haarlemse Zomeracademie en nam in Bologna lessen bij Liuwe Tamminga in zestiende-eeuwse Italiaanse orgelmuziek.

In 1996 won hij de eerste prijs in de categorie barokmuziek op het Nationaal Orgelconcours in Leiden en in 2002 de publieksprijs van het Internationaal Orgelconcours in Nijmegen. Janno den Engelsman is actief als begeleider en als continuospeler. Daarnaast geeft hij regelmatig orgelconcerten. Hij is als dirigent/organist verbonden aan de Laurens- en Michaelparochies in De Bilt/Bilthoven. Hij woont in Utrecht, waar hij actief is als docent orgel en klavecimbel en als solist, begeleider en beiaardier. Hij gaf concerten bij het Orgelfestival Limburg en het Festival Oude Muziek in Utrecht op festivals in Italië en Slovenië.

Den Engelsman is een van de vaste bespelers van het historische Ibach-orgel in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Hij maakte een cd waarop het orgel en dat van de Ontmoetingskerk Bergen op Zoom te horen is.

De jury was unaniem in het oordeel dat Sakkoprijs 2006 naar Den Engelsman moest gaan. Hij neemt de prijs, die bestaat uit een zeeridderwindvaan en een geldbedrag op 11 november in ontvangst.

Meer informatie

http://www.antenna.nl/janno.den.engelsman/

© 2006 www.orgelnieuws.nl