Jean Guillou Mozartherdenking Vox Humana Groote Kerk Maassluis

Text Example

advertentieOp vrijdag 27 januari 2006 herdenkt Stichting Vox Humana de 250e geboortedag van Wolfgang Amadeus Mozart met een orgelconcert in de Groote Kerk van Maassluis. De Franse orgelvirtuoos Jean Guillou voert op het Garrels-orgel uit 1732 een Mozartprogramma uit.

Hij speelt zowel originele orgelcomposities van Mozart als eigen transcripties van werken die oorspronkelijk voor een ander instrument zijn geschreven.

Van de honderden composities die Mozart schreef, zijn er slechts enkelen oorspronkelijk gedacht voor orgel. Hoewel Mozart een uitstekend organist was, kreeg hij nauwelijks compositieopdrachten voor dit instrument. Naast een klein aantal orgelcomposities schreef hij enkele werken voor Flötenuhr en voor Glasharmonica. Stichting Vox Humana wil met het herdenkingsconcert in Maassluis juist aandacht besteden aan deze relatief onbekende orgelwerken.

Jean Guillou opent het concert met een transcriptie op het Adagio et Fugue en ut mineur (KV 546) uit 1788, gecomponeerd voor strijkers. De tweede transcriptie is die op de Leipziger Gigue en sol majeur (KV 574) uit 1789. Het is oorspronkelijk een pianowerkje, geschreven na een bezoek aan de Thomaskirche in Leipzig. Guillou vervolgt met twee orgelwerken. De Fantaisie No. 1 en fa mineur (KV 594) uit 1790 en een improvisatie van Guillou op: ‘Ah vous drai-je, maman’ (melodie ‘Altijd is Kortjakje ziek’). De Sonate en si bémol majeur (KV 333) uit 1783 werd gecomponeerd voor piano en door Guillou omgezet naar een compositie voor orgel. De Franse virtuoos eindigt het concert op het Garrels-orgel met het bekendste orgelwerk van Mozart, de Fantaisie No. 2 en fa mineur (KV 608) uit 1791.

Het concert in Maassluis begint om 20.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 15.

© 2006 orgelnieuws.nl

© 2005 foto Jean Guillou: Sjaak Verboom

Meer informatie