Jean-Paul Imbert speelt César Franck in Caen

jean-paul imbert franck st etienne caen

Cd-winkels verdwijnen in rap tempo. Verdwijnt de cd ook? Dat is nog geen uitgemaakte zaak. Zo leek in de achterliggende jaren de e-reader het boek te verslaan. Er werd hier en daar al vlijtig ‘ontboekt’. Inmiddels is echter duidelijk dat lezers toch graag iets in handen hebben.

Text Example

advertentieDat geldt ook voor veel luisteraars. Gewoon heerlijk een cd’tje in je handen. Een boekje met foto’s. Een zilveren plaatje. Er komen ook nog steeds nieuwe grammofoonplaten uit. En nog steeds komen er ook nog bijzonder fraaie cd’s uit. Organisten beginnen aan ‘complete werken’. Maar wat spant de kroon? Dat er een nieuw cd-label is opgericht! Base2 Music, een Engels label voor de audiofiel; in het bijzonder toegewijd aan het vastleggen van de klank van pijporgels in topkwaliteit. Joepie!

De eersteling is Jean-Paul Imbert met een Franck-programma op het Cavaillé-Coll-orgel (1884) van de St. Étienne te Caen. Imbert heeft onder andere voor Festivo enkele fraaie cd’s gemaakt, in Toulouse, maar ook in Caen.

Jean-Paul Imbert zet een indrukwekkende, gedreven Franck neer. Met zijn muzikale spel ontstijgt hij allerlei discussies over tempi en registraties. Imbert veroorlooft zich wel enige vrijheden, zonder te vervallen in buitenissigheden zoals Guillou en Pincemaille dat hebben gedaan. Hij kiest bij de Chorals voor de volgorde II – III – I, maar dat kun je als luisteraar natuurlijk manipuleren. Het orgel van de St. Étienne te Caen behoort tot de top vijf van wat het genie Cavaillé-Coll ons heeft nagelaten. Wat een instrument! Ook Marie-Claire Alain nam hier in 1996 voor Erato Franck op (nagenoeg compleet). Dit instrument is een van die orgels waarvan je nooit genoeg opnamen in huis hebt.

En dan de opname, want daar is het in zekere zin toch om begonnen met deze uitgave. Is het inderdaad iets bijzonders? Ja, het is een belevenis. Ook zonder gebruik te maken van de voor deze opname aanbevolen apparatuur is het werkelijk genieten. Een zo pure Cavaillé-Coll horen alsof je zelf in de St-Étienne zit. Ik kan me voorstellen dat sommigen de klank wat te direct zullen vinden, maar die romige klank van deze Cavaillé-Coll!

Het is jammer dat het artwork van de cd niet gelijke tred houdt met het niveau van de audiokwaliteit. Het is me niet duidelijk waarom op de cover Franck zich bij ondergaande zon contemplatief boven een loofbos verheft. Het boekje is verder wel keurig verzorgd en er zijn mooie foto’s van deze Normandische parel in opgenomen. Zoiets mag bij een volgende uitgave op de voorkant.

Wie weer eens een frisse Franck wil horen op een bonbon van een Cavaillé-Coll en dat ook nog eens zo voortreffelijk vastgelegd, die reppe zich naar het grammofoonplaten- / cd-winkeltje en steune aldus het alleszins lofwaardige intiatief van Base2 Music: fraaie orgels opnemen in uitzonderlijke kwaliteit. Keep up the good work!


Jean-Paul Imbert – César Franck

Cavaillé-Coll Organ of St. Étienne, Caen

Cantabile; Prélude, fugue et variation; Fantaisie en La; Andantino; Deuxième choral en si mineur; Troisième choral en la mineur; Premier choral en Mi majeur;

Label: Base 2 Music
Nummer: Base2-04
Speelduur: 65’22 / Hybrid 5.1 Super Audio CD
Booklet: (EN/FR/DU/JAP)
Prijs: £ 8 (mp3), £ 15 (SACD), £ 95 (kopie van de moederband op enkel 7″ band) en £ 350 (2 x 10″band met certificaat)
Bestellenwww.base2music.store