update | Jochem Schuurman wint Govert van Wijn Concours

Jochem Schuurman heeft zaterdag 26 juni in Maassluis het Govert van Wijn Concours 2010 gewonnen. De tweede en derde prijs gingen naar respectievelijk Matthijs Visscher en Arjan van Hees.

Twaalf amateurorganisten en conservatoriumstudenten tot de leeftijd van 30 jaar uit Nederland, Hongarije en Rusland streden zaterdag om de eer op het Garrels-orgel in de Groote Kerk van Maassluis. Hun spel werd beoordeeld door een jury bestaande uit Cor Ardesch, Aart Bergwerff en voorzitter Bas de Vroome.

Text Example

advertentieDe deelnemers hadden deze achttiende editie van het concour een keuze uit twee verplichte werken: “Vater unser im Himmelreich” van George Böhm (1673-1746) en “Wachet auf, ruft uns die Stimme” (opus 65 no. 33) van Sigfrid Karg-Elert (1877-1933). Daarnaast moesten de deelnemers bij de keuze voor Böhm een vrij werk kiezen van ná 1800 en bij de keuze voor Karg-Elert een vrij werk van vóór 1800.

De drie finalisten kozen allen voor het “Vater unser” van Böhm als verplicht werk. Derde prijswinnaar Arjan van Hees (Apeldoorn) (rechts) koos als vrij werk voor het Allegro uit Symphonie Nr. 6 van Charles-Marie Widor; Matthijs Visscher (Barneveld) (midden) won de tweede prijs met het Praeludium & Fuga over B.A.C.H. van Franz Liszt en de eerste prijs verdiende Jochem Schuurman (Drachten) (links) met een transciptie door Reitze Smits van de Variations sérieuses van Felix Mendelssohn-Bartholdy.

De prijswinnaars ontvingen een bronzen plaquette met de beeltenis van Govert van Wijn en mogen gezamenlijk in 2011 het zogenoemde Laureatenconcert verzorgen. Het programma van dit concert wordt door de winnaars zelf samengesteld.

 

 

© 2010 fotografie Marianne van Dijk