Johan G. Koers: Verbum supernum prodiens

Johan G. Koers Verbum supernum prodiens

Stichting Organum Frisicum bestaat dit jaar twintig jaar. Dat jubileum vond de stichting een goede gelegenheid om de Friese componist (en organist) Johan G. Koers de opdracht te geven een orgelwerk te schrijven. Het moest een werk worden van gemiddelde moeilijkheidsgraad en uitvoerbaar op een orgel met aangehangen pedaal. 

Text Example

advertentie 

De Middeleeuwse hymne Verbum supernum prodiens (‘Het hoogste woord daalt uit het licht‘, Gezang 353 uit het Liedboek voor de Kerk / Gezang 565 uit het nieuwe Liedboek)  werd het thema van  de driedelige compositie.

 

Het eerste deel begint met een recitatiefachtige inleiding waarna de melodie van de hymne in de bovenstem klinkt. Deel twee is een verstild adagio en bij deel drie heeft de componist het laatste vers van de hymne in gedachten gehad. En dat is, zoals altijd bij een middeleeuwse hymne, een lofzang op de Drie-eenheid. Dat komt  tot uitdrukking in de slotmaten: boven een repeterende basnoot klinkt in sext- en kwartsextakkoorden de slotregel van de hymne, eindigend met een stralend Es-groot akkoord.

 

Op zaterdag 27 september beleefde het werk in de Rotondekerk te Terband zijn première door Jochem Schuurman tijdens de jubileumexcursie van Organum Frisicum. Deelnemers aan de excursie kregen het werk toen mee mee naar huis. Voor wie er toen niet bij kon zijn is de uitgave ook in de handel verkrijgbaar.

 

Johan G. Koers

Verbum supernum prodiens

voor orgel

 

Uitgave: Boeijenga Music Publications, 2014
Nummer: BE 1145 / 978-91-91559-13-6
Pagina’s: 7
Prijs: € 9,50
Bestellen:
www.boeijengamusic.com