Johan Spelde overleden

Text Example

advertentieIN MEMORIAM Johan Spelde (1923-2005)

Op woensdag 2 maart 2005 overleed onverwachts de Utrechtse organist Johan Spelde op bijna 82-jarige leeftijd. Hij was de laatste van de oude garde Utrechtse binnenstadsorganisten, die bestond uit Mees van Huis (Buurkerk), Wim van der Hoeven (Jacobikerk), Lambert Erné (Nicolaikerk) en Domorganist Stoffel van Viegen.

Geboren in 1923 te Utrecht, kreeg Johan Spelde zijn eerste orgellessen van Wim van der Hoeven, organist van de Jacobikerk. Hij studeerde vervolgens aan het Utrechts Conservatorium bij Stoffel van Viegen en Hendrik Andriessen en was later als docent orgel, piano en theoretische vakken verbonden aan het Hilversums Conservatorium. Daarnaast voltooide hij een universitaire studie Engels en was hij jarenlang docent Engels aan een Utrechtse middelbare school.

Van 1952 tot aan de restauratie van 1977 was hij cantor-organist van de Janskerk te Utrecht. Met zijn Janskerkkoor was hij in de jaren vijftig een groot propagandist van de nieuwe Duitse kerkmuziek en voerde hij veel muziek van Hugo Distler uit.

Na de voltooide restauratie van de Nicolaikerk in Utrecht was hij van 1978 tot zijn pensionering in 1989 de vaste bespeler van het door Lambert Erné geïnitieerde Marcussenorgel, dat tegenwoordig als een mijlpaal in de ontwikkeling van de neo-barokke orgelbouwkunst wordt gezien. Als concerterend organist speelde hij in binnen- en buitenland, waarbij hij zich steeds meer ging specialiseren in de improvisatiekunst.

Enkele jaren geleden verzorgde hij een fraai improvisatieconcert bij het 25-jarig bestaan van de Bloemenmarktconcerten in de Utrechtse Janskerk. In de komende uitzending van orgelradio.nl is een van zijn improvisaties op het Nicolai-orgel te beluisteren.

Hij was een graag geziene vervanger van de huidige organisten in de verschillende Utrechtse kerken. Dinsdag 8 maart zal hij na een dienst in de Nicolaikerk te Utrecht (aanvang 12.30 uur) worden begraven.