Jos Beijer (41) overleden update

Text Example

advertentieOrganist en kerkmusicus Jos Beijer is maandag 22 augustus op 41-jarige leeftijd overleden. In maart 2010 nam hij met een concert afscheid van zijn actieve carrière als musicus, nadat bij hem een zeldzame spier- en stofwisselingsziekte was geconstateerd.

Jos Beijer (*1970) was jarenlang actief als kerkmusicus (onder meer in de St. Bartholomeüskerk in Poeldijk), dirigent, organist en componist. Hij studeerde orgel in Utrecht bij Willem Tanke, Maurice Pirenne en Jan Raas. Bij de twee laatstgenoemden studeerde hij ook kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Bij de Hogeschool-IDE bekwaamde hij zich als koordirigent.

Beijer had niet alleen een actieve praktijk als kerkmusicus, hij zette zich ook op vele andere wijzen in voor de kerkmuziek, onder andere binnen de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging en het Aartsbisdom Utrecht. Liturgische werken vormen een groot deel van zijn compositorische oeuvre.

Als organist was hij initiatiefnemer van het MIDI-pijporgel in de kerk van O.L.V. ten Hemelopneming in Maurik. Dit orgel is een mechanisch pijporgel dat via aanslaggevoelige MIDI-contacten synthesizers en andere elektronische muziekinstrumenten aan kan sturen. Mogelijkheden waarvan hij als componist ook gebruik maakte.

In 2009 werd bij Jos Beijer de diagnose MNGIE gesteld, een bijzonder zeldzame, progressieve spier- en stofwisselingsziekte die als gevolg had dat verschillende lichaamsfuncties uitvielen. Op zijn 41ste verjaardag overleed hij maandag in het UMC te Utrecht aan de gevolgen van de slopende ziekte.

Op vrijdagavond 26 augustus 2011 zal er een avondwake zijn in de St. Barbarakerk in Culemborg. Deze wake zal om 19.00 uur beginnen.

Op zaterdag 27 augustus 2011 zal de plechtige uitvaartliturgie zijn in de O.L.V. ten Hemelopneming te Maurik. Hierbij wordt het door Jos Beijer zelf geschreven Requiem uitgevoerd. Deze mis zal om 13.30 uur beginnen.

Zie ook

www.josbeijer.nl

21|03 Afscheidsconcert voor Jos Beijer

Weblog over de ziekte MNGIE

© 2011 www.orgelnieuws.nl