Jos Laus – Maarschalkerweerd & Zoon

Text Example

advertentie



Auteur Jos Laus presenteerde j.l. 22 november zijn nieuwe boek over de orgelmakers Maarschalkerweerd. Dat gebeurde tijdens een concert in de Jacobuskerk aan de Parkstraat in Den Haag.

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

Vader en zoon Maarschalkerweerd leverden in 75 jaar meer dan 150 orgels van verschillende grootte. Hun werkterrein lag vooral in rooms-katholieke kerken, die na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 werden gebouwd. De kwaliteit van hun werk was zo goed, dat ook andere kerkelijke denominaties instrumenten bij hen bestelden. Ook het feit dat hen werd gevraagd een orgel voor het Concertgebouw in Amsterdam te maken, getuigt van de grote waardering voor de firma.

Hun manier van orgels maken ontwikkelde zich vanuit de Hollandse klassieke stijl. Vader Pieter Maarschalkerweerd (1812-1882) deed die op bij Jonathan Bätz. Zoon Michael (1838-1915) bracht het bedrijf tot grote bloei. Hij had via zijn vader wortels in de Hollandse traditie, maar ontwikkelde een eigen stijl. Daarbij was het werk van de Franse orgelmaker Cavaillé-Coll uit Parijs zijn grootste inspiratiebron. De Duitse orgelbouw beïnvloedt hem rond 1900 wat betreft techniek en materialen.

Veel grote steden in Nederland bezitten een of meer Maarschalkerweerd-orgels, bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Zwolle, Groningen en Delft, maar ook kleine plaatsen als Erica, Joppe, Ursem, Vaasssen en Waddinxveen beschikken over juweeltjes uit het huis Maarschalkerweerd.

Jos Laus behandelt in negen hoofdstukken het werk van deze orgelmakers, waarbij de nadruk ligt op de technische facetten, de disposities en de architectonische vormgeving van de instrumenten. In het boek staan ongeveer 250 afbeeldingen.

Het boek kost € 45.

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2008 www.orgelnieuws.nl