Jos van der Kooy vertrekt van Westerkerk Amsterdam naar Arminiuskerk Rotterdam

Jos van der Kooy stadsorganist haarlem

Organist Jos van der Kooy verlaat per 1 januari 2020 zijn post in de Westerkerk te Amsterdam. Per diezelfde datum gaat hij aan de slag als organist in de remonstrantse Arminiuskerk in Rotterdam. Dat werd gisteren in de Westerkerk bekendgemaakt.

Text Example

advertentieDe 67-jarige Van der Kooy vertrekt bij zijn werkgever de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA, waartoe de Westerkerk behoort) vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, aldus een bericht op de website van de kerk. Zijn huidige contract loopt officieel in september volgend jaar af.

Tegenover dagblad Trouw laat Van der Kooy weten dat hij niet vertrekt ‘omdat hij daar graag weg wilde’. ‘De Westerkerk zelf wil mij graag houden, maar de PKA denkt daar dus anders over’. Verjongingsbeleid binnen de PKA zou daar volgens Van der Kooy debet aan zijn.

Jos van der Kooy wordt in Rotterdam vaste bespeler van het Steenkuyl-orgel uit 1898. Hij treedt daarmee in het voetspoor van Aart Bergwerff die in 2016 werd benoemd tot cantor-organist van de Arminiuskerk. In de remonstrantse gemeente neemt kerkmuziek een belangrijke plaats in. De kerk beschikt over een cantorij en een cantatekoor en -orkest.