Jubilerend Robustelly-orgel Helmond verwelkomt amateurorganisten

Het Robustelly-orgel in de St. Lambertuskerk te Helmond | © foto Robustelly Society Helmond

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Guillaume Robustelly een orgel bouwde voor de abdij van Averbode. En het ook nog eens is tweehonderd jaar geleden dat het orgel werd geplaatst in de Sint-Lambertuskerk in Helmond. Bij alle activiteiten waarmee dit dubbele jubileum wordt gevierd is ook nadrukkelijk gedacht aan amateurorganisten.

Text Example

advertentieNaast de jubileumzomerserie en marktconcerten organiseert de Robustelly Society Helmond voor amateurorganisten twee workshops door vooraanstaande docenten en twee orgelspeeldagen.

Workshops

De eerste workshop wordt op zaterdag 18 juni 2022 gegeven door Léon Berben. Hij zal werk centraal stellen van Pieter Cornet, Abraham van den Kerkckhoven, John Bull, Carolus Luython, Liber Frattrum Cruciferorum, Jehan Titelouze en François Couperin. De tweede workshop wordt op zaterdag 1 oktober 2022 gegeven door Bart Wuilmus. Hierin wordt aandacht geschonken aan werk van Abraham van den Kerckhoven, Matthias van den Gheyn, Jacobus La Fosse, Josse Boutmy, Lambert Chaumont, François Couperin, Louis Nicolas Clérambault, Jean-Adam Guilan. Jean-François Dandrieu, Jacques-Nicolas Lemmens en C.F. Van den Bogaert.

De workshops zijn van 10.30 tot 15.30 uur. De kosten bedragen per workshop € 45 inclusief lunch, koffie en thee. Op beide dagen is plaats voor acht deelnemers. Aanmelden gaat via de website van de Robustelly Society op basis van volgorde van inschrijving.

Orgelspeeldagen

De Robustelly Society Helmond krijgt regelmatig verzoeken om het Robustelly-orgel te mogen bespelen. Om daaraan tegemoet te komen zijn twee speeldagen georganiseerd: op zaterdag 4 juni 2022 van 10.00 uur tot 16.30 uur en zaterdag 10 september 2022 van 12.00 uur tot 16.30 uur. Op beide dagen zijn er tijdsloten van 30 minuten gepland die telkens op het hele uur starten. Er is geen instructie bij de klavieren, de spelers zijn volledig vrij de klanken van het orgel te ontdekken.

Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding. Er kunnen voorkeurssloten worden gekozen waarmee zoveel mogelijk rekening wordt gehouden. Het is mogelijk voor beide dagen in te schrijven, maar door het streven om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven het orgel te bespelen, kan het zijn dat men niet op beide dagen terecht kan. De kosten bedragen € 15 per tijdslot.