Jubileum 25 jaar Orgelmakerij Van der Putten

orgelmakerij van der putten
Orgelmakerij Van der Putten

Orgelmakerij Van der Putten b.v. te Finsterwolde bestaat 25 jaar. Op 16 februari wordt dit jubileum gevierd met een concert in de Dorpskerk van Finsterwolde en een informele bijeenkomst in de werkplaats van de orgelmakerij.

Text Example

advertentie 

De orgelmakerij werd in 1989 opgericht door Berend Veger en Winold van der Putten. Het bedrijf heeft, behalve het 26 stemmen tellende orgel in middentoonstemming in Bremen-Walle (D), voornamelijk kleine orgels gebouwd. Zo verlieten de afgelopen jaren veel kistorgels de werkplaats. Daarnaast voert het bedrijf diverse restauraties uit.

 

Verkeersongeval

In 1999 verliet Berend Veger het bedrijf en werd het door Winold van der Putten alleen voortgezet. Na een zwaar verkeersongeval in 2002 moest Van der Putten de bedrijfsvoering uit handen geven aan medewerker Ingrid Noack, die sinds 2006 directeur is. Zij is momenteel de enige betaalde kracht van het bedrijf dat zij samen met Van der Putten als vrijwilliger runt.

 

Middeleeuws

Van der Putten houdt zich veel bezig de reconstructie van Middeleeuwse klanken. Dat doet hij in nauwe samenwerking met de in Middeleeuwse muziek gespecialiseerde musicus  Jankees Braaksma. Zo werd een aantal portatieven en andere orgels naar Middeleeuws voorbeeld gemaakt. Momenteel wordt gewerkt aan het restaureren zij het Bront de Grave-Winter-orgel (1860) van de Mennonietenkerk te Leer (D).

 

Jubileumconcert

Het jubileum wordt gevierd met een concert in de Dorpskerk te Finsterwolde door de organisten Tomas Flegr en Jankees Braaksma, de sopraan Marian van der Heide, de luitist René Genis en Sarah Walder op de vedel. Tijdens dit concert wordt een onlangs gebouwd middeleeuwse orgel bespeeld, een reconstructie van een orgel zoals dat omstreeks 1400 gebouwd werd. Na het concert is er een informeel samenzijn in de werkplaats van de orgelmakerij aan de Hoofdweg 99 in Finsterwolde.

 

www.orgelmakerij.nl

 

© 2014 foto Roelof Kuik