Jubileumconcert Jos van der Kooy vijftig jaar kerkmusicus

Jos van der Kooy stadsorganist haarlem

Jos van der Kooy is dit jaar vijftig jaar kerkmusicus. Hij viert dat op zaterdagmiddag 10 juni 2017 met een concert in ‘zijn’ Westerkerk in Amsterdam. Dan gaat ook een nieuwe composittie werk in première die Van der Kooy ter gelegenheid van zijn jubileum door Daan Manneke liet schrijven.

Text Example

advertentieHet programma van het jubileumconcert vermeldt orgelwerken van Johann Sebastian Bach (Trio super Allein Gott in der Hoh sei Ehr BWV 664) en Max Reger (Choralfantasie Wie schön leucht’uns der Morgenstern opus 40/1). De opdrachtcompositie ‘Le Bouquet’ van Daan Manneke beleeft die middag haar première. Het werk is gebaseerd op melodieën uit het Geneefs Psalter, melodieën die Van der Kooy als als rode draad in zijn werk als kerk- en concertmusicus ervaart. Sopraan Elena van Slogteren en organist Evan Bogerd nemen deel aan de uitvoering.

Aan het concert werkt ook fluitist Marian Jaspers Fayer mee. Zij speelt een werk voor fluit solo van Piet Kee, oud-docent van Jos van der Kooy.

Het concert begint om 14.00 uur. Na afloop van het concert is er gelegenheid hem te feliciteren. Toegangskaarten à € 10 zijn verkrijgbaar via Concert4You.nl.

Vijftig jaar
Jos van der Kooy (*1951) is als kerkmusicus al vijftig jaar werkzaam in Amsterdam. In 1967 begon hij zijn werk in de Gereformeerde Pniëlkerk en in de Gereformeerde Bethelkerk in de Baarsjes. In die tijd speelde hij als vervanger diensten in nagenoeg alle Amsterdamse Hervormde kerken. Van 1973 tot 1989 was hij organist en koordirigent van de Engelse Kerk op het Begijnhof. Sinds 1981 werkt hij als zodanig in de Westerkerk. Hij is daarmee de langst dienende organist van de Westerkerk sinds de ingebruikname van de kerk in 1631.

Behalve kerkmusicus is Van der Kooy ook stadsorganist van Haarlem (sinds 1990) en organist van de Raad van State in Den Haag (sinds 2007). Als docent is hij sinds 1991 verbonden aan de Universiteit Leiden en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook treedt hij regelmatig op als concertorganist en is hij jurylid bij concoursen in binnen- en buitenland. Onlangs kondigde hij aan de functie van stadsorganistschap van Haarlem neer te leggen vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

 

Lees ook