Jubileumserie Hooglandse Kerk

Text Example

advertentieDit jaar is het 25 jaar geleden dat het fameuze orgel van de Hooglandse Kerk te Leiden werd gerestaureerd.

De restauratie door de orgelmaker Jürgen Ahrend was destijds toonaangevend en nog altijd overtuigt het orgel door zijn klankschoonheid en de eenheid tussen oud en nieuw materiaal. Het De Swart-Van Hagerbeer-orgel wordt in binnen- en buitenland geroemd. Al 25 jaar worden er van mei tot en met september orgelconcerten op zaterdagmiddag georganiseerd. Op 14 mei gaat de serie weer van start met een open dag.

Open dag

Om het jubileum te vieren worden er, evenals 25 jaar geleden, op zaterdagmiddag 14 mei inloopconcerten gegeven door organisten van de Leidse binnenstadskerken. De concerten beginnen om 12 uur (Jeroen Pijpers, organist van de H.Lodewijkskerk) 13 uur (Jan Verschuren, organist Hartebrugkerk), 14 uur (Michiel Ras, organist Lutherse Kerk), 15 uur (Theo Visser, organist Hooglandse Kerk). De middag wordt afgesloten met een concert door Leo van Doeselaar (organist Pieterskerk) om 16 uur.

Tijdens de restauratie van het orgel heeft de toenmalige organist van de Hooglandse Kerk, Joop Brons, een unieke serie fotomateriaal verzameld over de restauratie van het orgel. Deze is vanaf zaterdag 14 mei, en verder tijdens de openstelling van de kerk te bezichtigen.

Tijdens de open dag is zijn de concerten en de Hooglandse Kerk gratis toegankelijk.

Serie wandelconcerten

Van 14 mei t/m 24 september vinden er elke zaterdag wandelconcerten plaats door jonge en gerenommeerde musici. Zij hebben aantrekkelijke en afwisselende programma’s samengesteld, soms ook in combinatie met een solo-instrument of met zangers. In de Hooglandse Kerk is een folder met een overzicht verkrijgbaar. De concerten beginnen om 13.30 uur en duren ongeveer drie kwartier. De toegang is vrij.

Programma

14 mei – Hooglandse Kerk, gratis inloopconcerten op het De Swart-Van Hagerbeerorgel

12.00-12.30 uur Jeroen Pijpers

13.00-13.30 uur Jan Verschuren

14.00-14.15 uur Michiel Ras

15.00-15.30 uur Theo Visser

16.00-16.30 uur Leo van Doeselaar

Meer informatie

Hooglandse Kerk

Middelweg 2

2312 KH Leiden

[t] (071) 5149536

[e] info@hooglandsekerk.com

[w] www.hooglandsekerk.com