Karg-Elert in Finland [RECENSIE]

Text Example

advertentieCathedral Windows – Organ Music by Sigfrid Karg-Elert

Markku Mäkinen plays the main organ of Tampere Cathedral, Finland

Anu Hostikka, soprano; Petri Tapio Mattson, violin

Zweite Sinfonische Kanzone C-moll, op. 85 Nr. 2; Cathedral Windows, six pieces on Gregorian Tunes for organ, op. 106; Fünfzehn Variationen über ein seriöses Thema D moll von Felix Mendelssohn Bartholdy op. 54; Nun ruhen alle Wälder, Symphonischer Choral für Orgel mit Singstimme und Solo-Violine, op. 87 Nr. 3.

Label: Alba Records

Nummer: ABCD 250

Speelduur: 72’21”

Boekje: 24 pagina’s (EN, FI)

Prijs: € 22,75

Uitvoering * * * *

Opname * * * *

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]
De jonge Finse organist Markku Mäkinen (*1973), die onder meer in Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen studeerde, maakte een representatieve selectie uit het orgeloeuvre van Sigfrid Karg-Elert en nam die op in de kathedraal van Tampere. In deze kerk staat een orgel dat in 1929 werd gebouwd door Kangasalan Urkutehdas, die daarbij gebruik maakte van ouder pijpwerk van Albanus Jurva en E.F. Walcker. Het is een kolossaal romantisch orgel met 75 stemmen, dat alles in huis heeft voor de muziek van Karg-Elert.

De werken op de cd vertegenwoordigen diverse periodes uit het leven van Karg-Elert. Zo belicht de Sinfonische Kanzone vooral Karg-Elerts klassiek-romantische kant en hebben de zes Cathedral Windows een overwegend impressionistisch karakter. Mäkinen licht zijn programmakeuze overigens op een prettig heldere manier toe in het sober vormgegeven cd-boekje.

Curieus is de orgeltranscriptie van Mendelssohns Variations sérieuses, een heuse wereldpremière trouwens. De ondertitel daarvan luidt ‘Freie Konzertbearbeitung’ en dat klopt vrij aardig. Karg-Elert heeft op diverse plaatsen naar eigen inzicht de textuur gewijzigd en de vijftien bewerkte variaties hebben ook niet dezelfde volgorde als in het origineel. Zelf blijf ik de voorkeur geven aan de transcriptie van Reitze Smits, die het origineel van Mendelssohn mijns inziens meer recht doet. Niettemin is de versie van Karg-Elert het beluisteren waard en geeft ze een goede indruk van diens activiteiten als bewerker van andermans composities.

Mäkinen heeft duidelijk feeling met de muziek van Karg-Elert en hij laat zich gelukkig nergens verleiden tot sentimenteel of pompeus spel.

De cd eindigt met Karg-Elerts schitterende klankschildering van het Gerhardt-lied Nun ruhen alle Wälder (de tekst daarvan is terecht opgenomen in het boekje). Mäkinen krijgt hier gezelschap van sopraan Anu Hostikka en violist Petri Tapio Mattson en gedrieën zorgen ze voor wat in mijn ogen het hoogtepunt van de cd is.

De opname is wat aan de directe kant, maar dat heeft wellicht ook te maken met de niet overdreven akoestische ruimte waarin het orgel zich bevindt.

Markku Mäkinen bewijst de muzikale nalatenschap van Karg-Elert en zichzelf een prima dienst met deze schijf. [JOOST VAN BEEK]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl