Karlheinz Stockhausen (79) overleden

Text Example

advertentieOp 5 december 2007 is de Duitse componist Karlheinz Stockhausen op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Kürten na een kort ziekbed overleden. Dat maakte zijn ex-vrouw Mary Bauermeister vrijdag bekend. Stockhausen gold als een van de invloedrijkste (Duitse) componisten van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Karlheinz Stockhausen werd geboren op 22 augustus 1928 in Mödrath bij Keulen. Vanaf 1935 kreeg hij in Altenberg pianoles van de protestantse domorganist Franz-Josef Kloth. Vanaf 1947 ging hij in Keulen studeren: eerst piano, later ook schoolmuziek en tenslotte compositie. Stockhausen zou zich snel ontwikkelen tot een van de belangrijkste avant-gardecomponisten van Europa. Als componist houdt hij zich bezig met het serialisme en experimenteert hij met elektronische muziek.

Karlheinz Stockhausen schreef een omvangrijk oeuvre voor uiteenlopende bezettingen. Ook publiceerde hij muziektheoretische werken.

Verder lezen

http://www.stockhausen.org

http://nl.wikipedia.org/wiki/Karlheinz_Stockhausen

Luisteren

In 1982 speelde Klaas Hoek twee werken van Stockhausen op het orgel van de Utrechtse Nicolaikerk voor de NCRV-microfoon. Zw zijn te beluisteren via http://orgelconcerten.ncrv.nl/ncrv?nav=wczouCsHtGAiBzBeBoG

© 2007 www.orgelnieuws.nl