Kay Johannsen: Sunrise – Muziek voor orgel solo + Concerto

cd kay johannsen sunrise

Op deze cd voert Kay Johannsen eigen werk uit. Johannsen is een muzikant met een verbluffende techniek, die zijn werk met hoorbaar plezier uitvoert, op een werkelijk schitterend mooi orgel. Als recensent zou ik de lezers vooral uit willen nodigen zelf te oordelen.

Text Example

advertentieOnderaan deze recensie staat een video van het openingswerk van deze plaat: Fierce Dance uit 2013. Ben je daar weg van, dan wordt het bij het beluisteren van de hele plaat alleen maar mooier. Want neem The Great Wall uit 2015: Chinees aandoende melodieën die onder een spanningsboog gezet worden, met een motoriek die wat doet denken aan de Boléro van Ravel. Of de titelsong ‘Sunrise’. Ook zo’n climax die dit keer de rijzende zon verbeeldt.

In beide gevallen verbaas je je over de prachtige kleuren die Johannsen uit het Mühleisen-orgel van de Stiftskirche in Stuttgart weet te toveren. Anders dan de historiserende orgelbouw in ons land heeft de moderne Duitse orgelbouw nooit radicaal gebroken met de neobarok, maar de lijn juist doorgetrokken naar een klank waarin helderheid en warmte prima samen blijken te gaan. Ik vind dat orgel in Stuttgart in elk geval verbluffend mooi.

Ook de pianistische techniek van Kay Johannsen is verbluffend. Hij strooit zijn akkoordbrekingen met een jaloersmakend gemak over de klavieren. Wibi Soerjadi is er niks bij.

Maar hoe virtuoos ook, voor mij blijft het sfeermuziek die niet beklijft. Het spettert wel, maar je wordt er niet nat van. Wat dat betreft is er geen verschil tussen een klein werkje als het Pièce pour flûte et orgue en het Concerto for organ, strings and percussion. De uitvoering is top, maar het blijven amuses. Maar als je daarvan houdt, kun je aan deze cd veel plezier beleven.

 


Kay Johannsen – Sunrise

Music for Organ Solo | Concerto for Organ, Strings and Percussion

Kay Johannsen (orgel Stiftskirche Stuttgart), Julie Stewart (fluit), Stiftsphilharmonie Stuttgart o.l.v. Mihhail Gerts

Fiery Dance (2013)
Encore I (2001/2017)
Encore II (2002)
Encore III (2001/2017)
The Great Wall (2015)
Vorspiel aus de Orgeloper ‘Nachtbus’ (2010/2017)
Song of Hope (2016)
Sunrise (2016)
Pièce pour flûte et orgue (1983)
Improvisation über B-A-C-H
Concerto for organ, strings and percussion (2014)

Label: Carus-Verlag
Nummer: Carus 83.485
Speelduur: 61’42
Booklet: 16 pagina’s (DU/EN)
Prijs: € 19,90
Bestellen: www.carus-verlag.com