Kees van Houten viert 60-jarig jubileum als concertorganist

In 2017 herdenkt Kees van Houten dat hij zestig jaar actief is als concertorganist. Hij viert dat op zondag 25 juni met een jubileumconcert in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel. Daarnaast maakt hij een jubileumtournee door Nederland waarbij de Leipziger Orgelkoralen van Johann Sebastian Bach op het programma staan.

Text Example

advertentieDe inmiddels 77-jarige Van Houten begon zijn carrière in 1957 als organist van de Sint-Lambertuskerk in Helmond. Daarnaast was hij van 1971 tot 1992 hoofdvakdocent orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten, Faculteit Muziek, te Utrecht. Als concertorganist treedt hij op in binnen- en buitenland. De muziek van Bach neemt in zijn concerten een bijzondere plaats in. Kees van Houten verdiept zich sinds 1971 in de getallensymboliek in de muziek van Bach en publiceert daar ook over.

Jubileumconcert
Het officiële jubileumconcert door Kees van Houten vindt plaats op zondag 25 juni om 15.00 uur op het Smits-orgel (1842) van de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel. Na afloop is er een drankje en een hapje in gebouw De Schakel van de Protestantse Gemeente, naast de Sint-Petrusbasiliek.

Tournee
De Leipziger Orgelkoralen van Johann Sebastian Bach staan centraal tijdens de ‘diamanten’ jubileumtournee die Van Houten door Nederland maakt. Hij gaat dit jaar op pad met sopraan Marjon Strijk. Zij zal steeds voorafgaande aan de orgelbewerkingen de melodie van het betreffende lied ‘a capella’ zingen. De toehoorders krijgen de teksten en een uitleg over de orgelwerken uitgereikt.

Boek
Naast het geven van concerten brengt Kees van Houten dit jaar zijn veertiende boek over Johann Sebastian Bach uit. Onderwerp van deze publicatie zijn de Goldberg Variaties. In dit boek zullen, zo meldt de auteur, ‘vele nieuwe gezichtspunten over dit magistrale werk worden belicht’ . De presentatie vindt dit najaar plaats in Den Bosch.

 

Meer informatie

 

 © 2017 beeld Harrie Lagarde, www.boxtelnet.nl